IW3.0

Η πολιτική διαφθορά αποτελεί διαχρονικό ζήτημα τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και παγκόσμια. Πρακτικές όπως η παρασκηνιακή άσκηση πίεσης στους πολιτικούς από οργανωμένα συμφέροντα (lobbying), η αδιαφανής κυκλοφορία του πολιτικού χρήματος και η ανεξέλεγκτη μετακίνηση των ίδιων προσώπων σε θέσεις κλειδιά από τον χώρο των επιχειρήσεων σε κυβερνητικά αξιώματα και αντίστροφα (revolving doors) αυξάνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα ειδικά συμφέροντα. Τέτοιες πρακτικές απομακρύνουν την άσκηση πολιτικής από την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και άδικη κατανομή των πόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος συμμετέχει στην έρευνα με 7 ακόμα Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία), 2 μη Ευρωπαϊκές χώρες (Χιλή και Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ έχει πραγματοποιηθεί η ανάλυση δεδομένων και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το πρόγραμμα Integrity Watch επιδιώκει να παρέχει στους φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία, στους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών και τους δημοσιογράφους μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία για τον εντοπισμό και την πρόληψη της πολιτικής διαφθοράς. Η δράση διαμορφώνεται μετά την επιτυχημένη λειτουργία της πλατφόρμας Integrity Watch – www.integritywatch.eu  σε επίπεδο ΕΕ, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι συχνό φαινόμενο τα δεδομένα που αφορούν τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, τις πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων, τις  δημόσιες συμβάσεις, τα μητρώα ομάδων συμφερόντων και τις επαφές τους με φορείς άσκησης εξουσίας να είναι διάσπαρτα και απρόσιτα. Στην ελληνική έκδοση του Integrity Watch η ΔΔ-Ε διαμόρφωσε μια διαδραστική πλατφόρμα ανοιχτών διαδραστικών δεδομένων παρουσιάζοντας τα έσοδα, τα επενδυτικά προϊόντα & τις καταθέσεις καθώς και τα ακίνητα τα οποία οι Βουλευτές δήλωσαν στις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης το 2022 και 2023 (χρήση 2021 και 2022 αντίστοιχα) με σκοπό να  λειτουργεί ως παρατηρητήριο Πολιτικής Ακεραιότητας.

Επιπλέον, μέσα από την Έκθεση Integrity Watch Greece, εκδηλώσεις και δημοσιεύματα τα δεδομένα θα αναλυθούν λεπτομερώς έτσι ώστε να εντοπίσουμε τα ρυθμιστικά κενά, να αναδείξουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και να προχωρήσουμε σε προτάσεις για την πολιτική ακεραιότητα.

5.Εγχειρίδιο χρήστη

Μετάβαση στο περιεχόμενο