Διαφθορά

Διαφθορά είναι η κατάχρηση της εξουσίας για ίδιον όφελος.

Διαφθορά είναι όταν μια οικογένεια έχει να επιλέξει μεταξύ της συναίνεσης να δώσει «φακελάκι» ώστε ένας γιατρός να χειρουργήσει το άρρωστο παιδί της, ή να αγοράσει τρόφιμα για να επιβιώσει.

Διαφθορά είναι όταν χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σε ένα σεισμό κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, διότι οι επιθεωρητές ασφαλείας χρηματίστηκαν.

Διαφθορά είναι όταν στελέχη και υπάλληλοι του δημοσίου υπεξαιρούν δημόσιο χρήμα για να αγοράσουν πολυτελείς επαύλεις και αυτοκίνητα, αντί να γίνονται επενδύσεις σε χαμηλού κόστους στεγαστικά προγράμματα προς όφελος των πολιτών.

Η διαφθορά έχει πολλές μορφές. Κρατά άγρυπνους εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο- αλλά πολύ συχνά, όχι εκείνους που τη διαπράττουν!

Η Διεθνής Διαφάνεια εργάζεται για να ανατραπεί αυτή η παγκόσμια πραγματικότητα.

Γιατί η διαφθορά είναι μια σοβαρή υπόθεση
Για τους ανθρώπους που ζουν σε μια αναπτυσσόμενη χώρα και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση ή ακόμη και σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και το νερό, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν «μίζες», η διαφθορά είναι αδιαμφισβήτητα ένα καθημερινό πρόβλημα.

Είναι γνωστό ότι η διαφθορά αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας, και συχνά παραμένει εδραιωμένη, διότι ως συνήθως μια εύπορη ομάδα έχει ισχυρό συμφέρον στη διατήρηση της εξουσίας.

Η διαφθορά πλήττει τους πιο φτωχούς, σκληρότερα. Μια τέτοια χώρα, όπου η διαφθορά είναι καθημερινό βίωμα για πολλούς από τους κατοίκους της, είναι το Αφγανιστάν – το οποίο κατατάσσεται σχεδόν στο τέλος της παγκόσμιας κατάταξης σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2011 

Αφγανοί πολίτες πληρώνουν σήμερα διπλάσια ποσά σε δωροδοκίες σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα «Ναρκωτικά και το Έγκλημα».

Συχνά ένας πολίτης είναι υποχρεωμένος να χρηματίσει υπαλλήλους ακόμα και για υπηρεσίες για τις οποίες έχει δικαίωμα, όπως η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη.

Το ζήτημα της διαφθοράς και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της αποτελεί καθημερινά το επίκεντρο της δράσης των εργαζομένων της Διεθνούς Διαφάνειας που λειτουργούν σε περισσότερες από 60 χώρες την Υπηρεσία «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ!» για την παροχή δωρεάν, εμπιστευτικών νομικών συμβουλών σε μάρτυρες και θύματα της διαφθοράς.

Μέχρι σήμερα, η Διεθνής Διαφάνεια έχει ασχοληθεί κι έχει αντιμετωπίσει περισσότερες από 140.000 μεμονωμένες περιπτώσεις διαφθοράς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο