Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς

Είναι κοινός τόπος ότι η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και υποστηρίζει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάνω απ ‘όλα, η διαφθορά εγκλωβίζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

H Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς (ΔΔ-Ε) ιδρύθηκε το 1996, με κύριους σκοπούς της δράσης της να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους της διαφθοράς στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, να προωθήσει ουσιαστικές συστημικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη λειτουργία της κοινωνίας με περισσότερη διαφάνεια. Την πρωτοβουλία ανέλαβε μία ομάδα ενεργών πολιτών στην Ελλάδα με επικεφαλής μια σημαντική προσωπικότητα της δημόσιας ζωής, την Βιργινία Τσουδερού, τ. Υφυπουργό Εξωτερικών,  που αποφάσισε να αναμετρηθεί με τη διαφθορά. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, ως μέλος μίας ευρύτερης «οικογένειας» που ξεκίνησε λίγα μόλις χρόνια πριν, το 1993, στο Βερολίνο της Γερμανίας ως διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Πιστή στις δεσμεύσεις και τις αρχές της, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς είναι μία από τις 16 οργανώσεις στην Ελλάδα που έχουν υπογράψει τη Χάρτα Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (International Non Govermental Accountability Charter).

Σήμερα, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς αποτελεί ένα από τα 100 και πλέον τμήματα της διεθνούς οργάνωσης στον κόσμο που ασχολείται με την πάταξη της διαφθοράς και εργάζεται για τη δημιουργία «ίσων όρων» για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, για τον καθένα μας.

Η έδρα της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος βρίσκεται στην Αθήνα ενώ παράλληλα από το 2001 λειτουργεί παράρτημα και στη Θεσσαλoνίκη.

Πρόσφατα, ανανεώθηκε η συνέργεια με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, τριετούς διάρκειας.

Μνημόνιο Συνεργασίας_ΔΔ-Ε_ΠαΜακ 5-4-2016

___________________________________________________________________

Μέλος του Southeast Europe COALITION on WHISTLEBLOWER PROTECTION

___________________________________________________________________

Μέλος του UNCAC COALITION  (UN Convention against Corruption)

 

___________________________________________________________________

Μετάβαση στο περιεχόμενο