Exporting Corruption

Η δωροδοκία ξένων δημοσίων υπαλλήλων έχει τεράστιο κόστος και συνέπειες για τις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και το κόστος αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα μεγάλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με τόσες πολλές περιπτώσεις δωροδοκίας ξένων λειτουργών να λαμβάνουν χώρα στο χώρο της υγείας, δεν δυνάμεθα να ανεχτούμε η διαφθορά να κοστίσει κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

Η έκθεση «Exporting Corruption» της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2020, αξιολογεί την απόδοση 47 κορυφαίων παγκόσμιων εξαγωγέων, συμπεριλαμβανομένων 43 χωρών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για την καταπολέμηση της δωροδοκίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την καταστολή της δωροδοκίας ξένων δημόσιων αξιωματούχων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Η έκθεση δείχνει πόσο πολύ ή πόσο λίγο οι χώρες τηρούν την Σύμβαση.

Πάνω από 20 χρόνια μετά την έγκριση της Σύμβασης, οι περισσότερες χώρες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν ώσπου να να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Στην πραγματικότητα, η ενεργή επιβολή έχει δραματικά μειωθεί από την τελευταία Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας το 2018.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα έμεινε σταθερή στην κατάταξή της ως χώρα που εμφανίζει περιορισμένη εφαρμογή της Σύμβασης, με την τεχνική καταγραφή μιας νέας υπόθεσης στο υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα, αλλά με αρκετές συναφείς πληροφορίες και σημαντικές (και κυμαινόμενες) μεταβολές σε κανονιστικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι, για τις ανάγκες της έκθεσης, ως νέες υποθέσεις λογίζονται εκείνες στις οποίες είτε διεξάγεται ποινική έρευνα είτε έχουν επιβληθεί ποινές, αποκλειομένων των περιπτώσεων αθώωσης ή αυτών που απλώς συνεχίζονται από προηγούμενο διάστημα. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η καταγραφή στοιχείων αντιμετωπίζει δυσκολίες, ελλείψει ολοκλήρωσης των ενιαίων συστημάτων στατιστικής της Δικαιοσύνης, παρά την άμεση ανταπόκριση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης σε σχετικό αίτημα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

«Είναι πολύ σημαντικό για την χώρα μας να επιδείξει επιχειρησιακή ικανότητα και κανονιστική ετοιμότητα για την καταπολέμηση της δωροδοκίας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, προκειμένου να ωφεληθεί τόσο το κοινωνικό σύνολο όσο και η διεθνής αξιοπιστία της χώρας. Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια στη δωροδοκία που διαπράττουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.», τόνισε η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Δρ. Άννα Δαμάσκου.

Διαβάστε τα σχετικά με την Ελλάδα στοιχεία της έκθεσης (στα αγγλικά)  Greece

Ολόκληρη η Έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Δελτίο Τύπου ΔΔ-Ε Exporting Corruption Report_19_10_2020
Μετάβαση στο περιεχόμενο