Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς

Κορυφαίες προσωπικότητες από 135 χώρες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, νομικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφοι κ.α. βρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου στα πλαίσια της 13ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της Διαφθοράς (13 IACC) που διοργανώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο κατά της Διαφθοράς, τη Διεθνή Διαφάνεια και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδας με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και κατέληξαν ότι «Για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον με προοπτική ανάπτυξης και σταθερότητας, πρέπει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά».

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών ήταν η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρίγκηπας της Ιορδανίας, El Hassan Bin Talal, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Siim Kallas, η Γεν. Γραμματεάς της Διεθνούς Αμνηστίας, Irene Khan, ο Διευθυντής της WWF, David Nussbaum, και η τέως Πρόεδρος της Ιρλανδίας και τέως Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Mary Robinson.

Οι τέσσερεις θεματικοί πυλώνες της συνδιάσκεψης, ειρήνη & ασφάλεια, ενέργεια και φυσικοί πόροι, κλιματικές αλλαγές και βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η επικαιρότητα με κεντρικό πόλο την οικονομική κρίση, απασχόλησαν τους 1.500 περίπου σύνεδρους, οι οποίοι αναζήτησαν τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς και εδραίωσης της διαφάνειας και της υπευθυνότητας. Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την κατάρτιση της Ατζέντας της Αθήνας, η οποία συνοψίζει τις απόψεις και κρίσεις των συνέδρων και καταλήγει με συγκεκριμένες προτάσεις στα τέσσερα θεματικά πεδία της Συνδιάσκεψης.

Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς, η οποία ξεκίνησε το 1983, έχει εξελιχθεί στο κορυφαίο παγκόσμιο forum το οποίο πραγματεύεται ζητήματα διακυβέρνησης και καταπολέμησης της διαφθοράς. H ελληνική διοργάνωση της 13ης Συνδιάσκεψης έλαβε τα εύσημα από όλους τους διακεκριμένους συμμετέχοντες και θεωρήθηκε μια από τις πιο επιτυχείς διοργανώσεις στην ιστορία της IACC, με μεγάλη κάλυψη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πλήρες κείμενο της Ατζέντα της Αθήνας
Μετάβαση στο περιεχόμενο