Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2025
Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 το 15ο πραγματοποιήθηκε το 16ο Round Table του Business Integrity Forum (BIF) της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Την εκδήλωση φιλοξένησε η ΔΕΗ – μέλος του Forum και ηγέτης στον κλάδο της ενέργειας
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. Κατά τον χαιρετισμό τόνισε ότι “ Στη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς, πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα είναι μεταδοτική. Το BIF είναι μια πρωτοβουλία που το αποδεικνύει, καθώς οι εταιρείες-μέλη ενστερνίζονται τις ίδιες αξίες και τις μετουσιώνουν σε πράξη. Στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα, η χρηστή διακυβέρνηση, η έμπρακτη φροντίδα για το περιβάλλον και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδεις κατευθυντήριες αρχές για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς στέκεται διαχρονικά αρωγός και συνοδοιπόρος των επιχειρήσεων που σέβονται τις αρχές αυτές.”
Στην κεντρική ομιλία του ο κ. Αργύρης Οικονόμου, Chief Legal Officer του Ομίλου ΔΕΗ, αναφέρθηκε στις «Απαιτήσεις και Προκλήσεις του ESG». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη μετάβαση από το GRC στο ESG κάνοντας ταυτόχρονα και την πρόβλεψη ότι στο άμεσο μέλλον θα μιλάμε για sustainability investment. Ο κ. Οικονόμου, ανέφερε ότι οι διαφορές του ESG σε σχέση με παλαιότερες προσεγγίσεις εδράζονται στη μετάβαση από το εκούσιο/εθελοντικό στο υποχρεωτικό, ήτοι στην κανονιστική υποχρέωση, καθώς επίσης και στη μετρησιμότητα των αποτελεσμάτων, ως εκ τούτου, οι κανόνες δικαίου είναι αυτοί που καθορίζουν το ευρύτερο πλαίσιο του ESG. Τοποθετήθηκε επίσης, πάνω στο ηθικό δίλημμα “Shareholders value vs stakeholders value” και στο ερώτημα «χάρη ποιών λειτουργούν οι επιχειρήσεις»; Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να είναι συνεπείς σε αυτά τα οποία υπόσχονται και πρεσβεύουν. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι πολυδιάστατος και πολύπλευρος, με συνέπειες δυνητικά, ιδιαίτερα καταστροφικές, για τις επιχειρήσεις. Κλείνοντας, τόνισε ότι το μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων μιας επιχείρησης δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το συμφέρον της κοινωνίας και των πελατών της.
Στην πρώτη ενότητα με θέμα «Η διαχείριση αναφορών και καταγγελιών, η διαχείριση του Moral Hazard και του Reputational Risk», οι ομιλητές κ.κ. Περικλής Στρούμπος, Head of Legal, Fraport Greece, Φιλιώ Κυριάκη, Legal Counsel της Coca-Cola Τρία Έψιλον Ελλάδος, Σοφοκλής Καραπιδάκης, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της METLEN υπό τον συντονισμό του κ. Άρη Δημητριάδη, Executive Director Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Διαχείρισης Εταιρικών Κινδύνων & Ασφάλισης του Ομίλου ΟΤΕ, συζήτησαν για την σημασία που έχουν στις εταιρείες τα συστήματα Whistleblowing, παρουσίασαν αναλυτικά τη λειτουργία τους αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται τηρώντας την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Τονίστηκε ότι η διαχρονικότητα των συστημάτων αυτών είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης εφόσον τα συστήματα αυτά δεν άμεσα συνδεδεμένα με τα εκάστοτε πρόσωπα που τα λειτουργούν. Τα ανοιχτά κανάλια speak up, με χρήση τόσο από το προσωπικό μιας επιχείρησης όσο και από εξωτερικούς φορείς (πελάτες και όχι μόνο) λειτουργούν ενθαρρυντικά προς στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης προς την επιχείρηση και την ηγεσία ως προς τον διαφανή τρόπο αντιμετώπισης των καταγγελλόμενων περιστατικών.
Στη δεύτερη ενότητα, με θέμα «Η Οργανωτική διάσταση του ESG – Χτίζοντας μια Βιώσιμη Επιχείρηση», οι εισηγητές κ.κ. Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Executive Director του United Nations Global Compact Network Greece, Αντώνης Αντωνιάδης, Senior Manager, ESG & Climate Change της ΣΟΛ Crowe και Επαμεινώνδας Χάνδρος, Transformation & Risk Director της Attica Group με συντονιστή τον καθηγητή Περιβαλλοντικών Οικονομικών του ΕΚΠΑ κ. Ανδρέα Παπανδρέου μίλησαν για τις βασικές δεξιότητες και τα ηγετικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την προώθηση πρωτοβουλιών ESG εντός ενός οργανισμού, για τα εργαλεία που παρέχει η Global Compact για να βοηθήσει τις εταιρείες στην ενσωμάτωση των αρχών του ESG στις στρατηγικές τους και τις λειτουργίες τους. Ακόμη, αναφέρθηκαν στον τρόπο που διαμορφώνεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θέματα ESG σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και το πώς μπορεί η οργανωτική δομή μιας εταιρείας να βοηθήσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κριτηρίων ESG. Τέλος, συζητήθηκαν οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το ESG και πώς επιτυγχάνεται αποτελεσματική διαχείριση.
Στην τρίτη ενότητα ««ESG: Βιώσιμη Ανάπτυξη με Ακεραιότητα – Ο πυλώνας της εμπιστοσύνης» υπό τη συντονίστρια κ. Εύη Δημητρούλια, Προέδρο ACFE Greece, Managing Partner της Ethicalie και Μέλος της συντονιστικής επιτροπής BIF της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, οι κ.κ. Νίκος Δημόπουλος, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, Κώστας Γιαμαλίδης, Group Compliance & Anti-Fraud Director στον TITAN Cement Group, Νίκος Μαρκόπουλος, Head of Compliance Dept., της Interamerican και Γιώργος Τζιάρος, Principal, Forensic & Financial Crime, Risk, Regulatory & Forensic στην Deloitte Greece τοποθετήθηκαν ως προς τον ορισμό της ακεραιότητας στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και τη σημασία της για την υλοποίηση των στόχων ESG. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η άμεση σύνδεση μεταξύ της ακεραιότητας μιας εταιρείας και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από τους ενδιαφερόμενους φορείς (επενδυτές, πελάτες, εργαζόμενοι κ.λπ.) αλλά και το πώς η έλλειψη ακεραιότητας μπορεί να υπονομεύσει τη φήμη και την αξία μιας επιχείρησης. Τέλος, αναφέρθηκαν οι προκλήσεις που επιφέρει η CSRD αλλά και ο ρόλος της ηγεσίας στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ακεραιότητας.
Ο Δρ. Άγγελος Κασκάνης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, κλείνοντας την εκδήλωση, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ομιλητές και συντονιστές και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για το Forum η στήριξη και η συνεργασία με τις εταιρείες – μέλη του για την διοργάνωση επιτυχημένων δράσεων. Ανανέωσε το ραντεβού στο επόμενο Round Table με εξίσου ενδιαφέρουσα θεματική.
Μπορείτε να δείτε ένα σύντομο video από την εκδήλωση: https://vimeo.com/1042416796 ( password: BIF2024)
Σχετικά με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος
Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς αποτελεί το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας και λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1996. Κύριοι σκοποί της δράσης της είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους της διαφθοράς στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, να προωθήσει ουσιαστικές συστημικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη λειτουργία της κοινωνίας με περισσότερη διαφάνεια.
Στοιχεία Επικοινωνίας για τα ΜΜΕ:
Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς
Τηλ. 210 7224940,
e-mail: tihellas@otenet.gr
www.transparency.gr