ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Χρυσή Βίζα: Σειρήνα ή Δούρειος Ίππος;

Διερεύνηση των Ανεπαρκειών της Κείμενης Νομοθεσίας για την Ελληνική «Xρυσή Βίζα» και Εντοπισμός των Κινδύνων που Ενέχει η Πλημμελής Εφαρμογή του Υφιστάμενου Νομικού Πλαισίου
Αθήνα, 20 Απριλίου 2021
Το πρόγραμμα της Golden Visa, δηλαδή της παροχής άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας, είχε καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής κτηματαγοράς τα χρόνια της κρίσης και ειδικά την τετραετία 2015-2019.
Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό από το 2014 έως και σήμερα έχει φέρει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά, κυρίως από Κινέζους πολίτες, οι οποίοι είναι με μεγάλη διαφορά οι πιο συχνοί επενδυτές.
Αν και το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 ανέκοψε την ραγδαία αύξηση των επενδύσεων που σημειώνονταν κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτου ή για την υλοποίηση άλλων επενδύσεων με κίνητρο την απόκτηση βίζα πρόκειται να ανακάμψει, μόλις αρχίσει η επιστροφή στην ομαλότητα.
Η ευκαιρία, όμως, κρύβει και απειλές. Τα προγράμματα Golden Visa ή και Golden Passport, που παρέχουν υπηκοότητα, έχουν αποδειχτεί, «δούρειοι ίπποι» για πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κρύβουν φαινόμενα διαφθοράς και διακίνησης «μαύρου χρήματος», με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Κύπρου.
Με τη χώρα μας να ετοιμάζεται να υποδεχτεί και πάλι ξένους επενδυτές με την υποχώρηση της πανδημίας, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς παρουσιάζει την έκθεσή της για το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa, την πορεία του μέχρι τώρα και τα ζητήματα που χρήζουν προσοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς διοργανώνει, την Παρασκευή 23 Απριλίου, στις 17:30 διαδικτυακή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς και της Πολιτείας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο zoom link: https://zoom.us/j/95979563335

Στοιχεία Επικοινωνίας για τα ΜΜΕ:
Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς
Τηλ. 210 7224940
e-mail: tihellas@otenet.gr
www.transparency.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο