ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 1ο Forum WeOpenGov: «Ανοικτή Διακυβέρνηση και Συν – δημιουργία»

 

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου μεταξύ 11.00 – 17.00 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το 1ο Forum Ανοικτής Διακυβέρνησης και Συν-Δημιουργίας, στο πλαίσιο του έργου WeOpenGov [Δίκτυο Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση]. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, ενώ τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Στο Forum συμμετείχαν εκπρόσωποι από πανεπιστημιακά ιδρύματα, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών και απλοί ενδιαφερόμενοι για τις αξίες της διαφάνειας, της συμμετοχής, της λογοδοσίας όπως περιγράφονται στον οργανισμό OGP [1]multi stakeholder forums.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δρ. Άγγελος Κασκάνης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, η κα Βεατρίκη Γιαννόγλου, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη και η κ. Lajla Brandt Jahkelln, Πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην πρώτη ενότητα του Forum με θέμα «Προτάσεις για την Ανοικτή Διακυβέρνηση», συμμετείχαν ο Δρ. Ηλίας Κορομηλάς, Προϊστάμενος του Γραφείου Καλής Νομοθέτησης, στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Κυβέρνησης, ο Δρ. Δημήτρης Γκούσκος, Συντονιστής στην Ερευνητική Ομάδα “Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή” του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, ο κ. Σπύρος Καπετανάκης, Στέλεχος της Διεύθυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της ΕΔΥΤΕ, η Δρ. Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, Δικηγόρος και Πρόεδρος της Rythmisis και η Δρ. Εβίκα Καραμαγκιώλη, Νομικός.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών και Ανοικτή Διακυβέρνηση» συμμετείχαν ο κ. Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΕΛΛΑΚ, η κα Χρύσα Πεταλά, Συν-ιδρύτρια και Project Manager της Among, ο κ. Στέφανος Λουκόπουλος, Συν-ιδρυτής και Διευθυντής του Vouliwatch, η κα Ευτυχία Πηλίγκου, Πρόεδρος της Deloitte Foundation, η κα Άννα Βαφειάδου, Υπεύθυνη Νομικού Τομέα της WWF Ελλάς και ο κ. Στέφανος Τυρός, Συντονιστής Τομέων Πολιτικής της Volt Ελλάδος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τρίτη ενότητα, όπου συμμετείχαν πολίτες οι οποίοι παρακολούθησαν τις εκπαιδεύσεις του έργου WeOpenGov και αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά και στα οφέλη των εκπαιδεύσεων  μέσα από την προσωπική τους εμπειρία. Στην ενότητα «Πολίτες και Αποτελεσματική Δημόσια Συν-δημιουργία» συμμετείχαν η κα Ιωάννα Παλαιοπάνου, Υπάλληλος ΠΕ Οικονομικού – Διοικητικού Τμήματος Επιμελητείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Χαϊδούλης, Υποψήφιος Διδάκτορας της Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η κα Αγριππίνα Μαδυτινού, Εκπαιδευτικός, Πιστοποιημένη Μέντορας ΜμΕ, Συνεργάτης της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – ΕΕΑ, ο κ. Ιωάννης Κοτρώνης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ και η κα Δέσποινα Πλευριά, Εθελόντρια της δράσης “together” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής.  Με την ολοκλήρωση του Forum, o κ. Γιώργος Καραμανώλης, Co-Founder & CTO/CIO της Crowdpolicy και της FintelioX, συζήτησε τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και του πολίτη αλλά και σε άλλα παραδείγματα συν-δημιουργίας.

Το έργο WeOpenGov έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πανελλαδικού, μόνιμου και πλήρως λειτουργικού Δικτύου Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση από την Κοινωνία των Πολιτών,  Δημόσιους Φορείς, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τον Ιδιωτικό Τομέα κατά τα πρότυπα των OGP multi stakeholder forum.

Καίριο κομμάτι της συζήτησης και των τριών πάνελ ήταν το ζήτημα  της συμμετοχικότητας τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και της κυβέρνησης που είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Η συνεργασία τους είναι ζωτικής σημασίας σε όλο τον κύκλο σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία ενός μόνιμου και σταθερού δικτύου θα ενισχύσει τη δυνατότητα διαρκούς συντονισμού, συνεργασίας και διάδρασης των οργανώσεων μελών του Δικτύου μεταξύ τους, με δημόσιους φορείς, ερευνητές και εταιρείες στη χάραξη, εφαρμογή και παρακολούθηση δημόσιων πολιτικών σε θέματα Ανοικτής Διακυβέρνησης.

Επιπλέον, ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα του Forum ήταν ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην OGP, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δεσμεύονται ότι η διαδικασία μέσω της οποίας αναπτύσσουν πλέον τα εθνικά τους σχέδια δράσης γίνεται μέσα από διαρκή ισότιμη διαβούλευση δημόσιων φορέων με ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ότι το δίκτυο αυτό παραμένει ενεργό σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και της υλοποίησης των εθνικών σχεδίων δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ:
https://youtu.be/-jx0zyvbVnE

 

[1] Το Open Government Partnership (OGP – www.opengovpartnership.org) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2011 κι έχει ως στόχο να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις να προωθήσουν τη διαφάνεια, την ενδυνάμωση των πολιτών, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της διακυβέρνησης καθώς και πρόσβαση στο OGP Toolbox. Έως σήμερα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία 75 χώρες από όλο τον κόσμο και ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα από το 2012. Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία υπάρχουν διαθέσιμες στο www.opengovpartnership.org/about.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο