Η Oμάδα του WeOpenGov διοργάνωσε την Τρίτη (1 Νοεμβρίου 2022) την εναρκτήρια εκδήλωση «Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση», η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook και YouTube και συμμετείχαν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η κα Βεατρίκη Γιαννόγλου, Program Officer Active Citizens Fund του Ιδρύματος Μποδοσάκη και ο κ. Αναστάσιος Παπαζαρίφης, Μέλος του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ τοποθετήθηκαν η κα Κέλλυ Κική, Δημοσιογράφος Δεδομένων, Project Manager του iMedD, ο κ. Στέφανος Λουκόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής του VouliWatch, ο κ. Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής του ΕΕΛΛΑΚ – Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών, ο κ. Ιωάννης Φίλος, Καθηγητής Ελεγκτικής – Διεθνών Προτύπων του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Ευθύμιος Ταμπούρης, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Israfil Ozkan, Director Freedom Research Association της Τουρκίας και ο κ. Δημήτρης Γκούσκος, Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ερευνητική Ομάδα Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή (ΕΚΠΑ dmPart). Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Άγγελος Κασκάνης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς.
Το έργο «WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών-Δημόσιων Φορέων για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς και εταίρους το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ερευνητική Ομάδα Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή (ΕΚΠΑ dmPart).
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Άγγελος Κασκάνης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, αναφέρθηκε στην βασική ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται το πρόγραμμα WeOpenGov και αφορά στην «ανοιχτή, προσιτή και υπεύθυνη προς τους πολίτες διακυβέρνηση». Όπως ανέφερε ο κ. Κασκάνης «η Ομάδα του WeOpenGov στοχεύει στην εξασφάλιση της συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών στον σχεδιασμό, στη διαμόρφωση αλλά και στην επίβλεψη των κοινωνικών πολιτικών που τους αφορούν. Η πολυσυμμετοχικότητα είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη πιο δίκαιων, αντιπροσωπευτικών και υπεύθυνων πολιτικών. Η Ανοικτή Διακυβέρνηση είναι μια σημαντική οδός για τη διεύρυνση της βάσης της συμμετοχής στη χάραξη πολιτικής και τη διασφάλιση ότι οι πολιτικές αντικατοπτρίζουν τις εκτιμήσεις εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Βεατρίκη Γιαννόγλου, Program Officer Active Citizens Fund του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η οποία τόνισε ότι το OpenGov είναι ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς «αγγίζει έννοιες ευαίσθητες, επίκαιρες και σύγχρονες, όπως είναι η συμμετοχή στις δημόσιες πολιτικές, η συνεργασία μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών στη δημόσια σκηνή αλλά και η εξοικείωση με τους όρους της Διαφάνειας και της Λογοδοσίας». Ακόμη συνέχισε λέγοντας ότι «το έργο απαντάει σε δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η έλλειψη της εμπιστευτικότητας προς τους φορείς χάραξης πολιτικής αλλά και της αποσπασματικής και κατακερματισμένης συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στην παρακολούθηση των δημόσιων πολιτικών».
Ο κ. Αναστάσιος Παπαζαρίφης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ορισμένος ως το Εθνικό Σημείο Επαφής για τον OGP, αναφέρθηκε στην Ανοικτή Διακυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο. Ο. κ. Παπαζαρίφης, ακόμη υπογράμμισε ότι «η διαφάνεια και η πολυσυμμετοχικότητα αποτελούν θεμελιώδεις αρχές για τη χάραξη και την άσκηση δημόσιων πολιτικών και οι βασικοί μοχλοί είναι η ενίσχυση της ανοικτής και πολυσυμμετοχικής διακυβέρνησης, η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών και λύσεων αλλά και η υλοποίηση ενός οικοσυστήματος εγγράφων που θα ενισχύσει την λογοδοσία και τη διαφάνεια στις αποφάσεις της Διοίκησης». Ο κ. Παπαζαρίφης, συνέχισε λέγοντας ότι «ο στόχος είναι η εγκαθίδρυση καναλιών για την ουσιαστική και άμεση επικοινωνία της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες».
Η. κ. Κέλλυ Κική, Δημοσιογράφος Δεδομένων, Project Manager του iMedD αναφέρθηκε στην δημοσιογραφική έρευνα και την σύνδεσή της με τα ανοιχτά δεδομένα και συγκεκριμένα για την έρευνα των δημοσιογράφων και την ενημέρωση των πολιτών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όπως ανέφερε η κ. Κική το πρόβλημα στην Ελλάδα με τα ανοιχτά δεδομένα και την πρόσβαση σε πληροφορίες είναι τεράστιο ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ελληνική πύλη για τα ανοιχτά δεδομένα είναι μια αρχή αλλά δεν είναι αρκετή. Όπως είπε η κ. Κική «δεν λύνεται το πρόβλημα είτε γιατί τα δεδομένα αυτά καλύπτουν ένα ορισμένο εύρος της δημόσιας ζωής, είτε επειδή δεν είναι ολοκληρωμένα. Το πρόβλημα ή η πρόκληση είναι η βούληση της Πολιτείας ώστε να παρέχονται ανοιχτά δεδομένα με την πραγματική έννοια του όρου». Στο τέλος της τοποθέτησής της, η κ. Κική αναφέρθηκε στην πανδημία και τόνισε ότι «στη χώρα μας μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κανένα δημοσίως διαθέσιμο μηχαναγνώσιμο σύνολο δεδομένων με την εξέλιξη των βασικών υγειονομικών δεικτών και την γεωγραφική τους κατανομή ανά μέρα ή ανα βδομάδα».
Ο κ. Στέφανος Λουκόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής του VouliWatch ανέφερε ότι το Πρόγραμμα WeOpenGov έρχεται να επιλύσει μια διαχρονική δυσκαμψία της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή την συμμόρφωσή της με τις αρχές που ορίζει το OGP αλλά και με τις αξίες της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Όπως είπε ο κ. Λουκόπουλος εντοπίζει ως προβλήματα τα παρακάτω: διαχρονικά η ατζέντα της Ανοικτής Διακυβέρνησης αποτελούσε θέμα δευτερευούσης σημασίας, βάσει των εκθέσεων του OGP, ενώ επί σειρά ετών ο όρος «Ανοικτή Διακυβέρνηση» συγχέεται με τον όρο «Ψηφιακή Διακυβέρνηση». Tαυτόχρονα ουσιώδη ζητήματα διαφάνειας και προώθησης της συμμετοχής των πολιτών στην Ανοικτή Διακυβέρνηση σπανίως τυγχάνουν επίλυσης. Τέλος, η Κοινωνία των Πολιτών σπάνια λογίζεται ως συνεργάτης της Πολιτείας για τη διαμόρφωση των Σχεδίων Δράσης. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Λουκόπουλο, το έργο WeOpenGov αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μόνιμου διαύλου επικοινωνίας και θα συμβάλει στη γεφύρωση του υπαρκτού χάσματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, προς όφελος της προώθησης των αρχών της Ανοικτής Διακυβέρνησης.
Ο. κ. Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής του ΕΕΛΛΑΚ – Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανέφερε ότι το έργο θα αποτελέσει σταθμό για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά θα συνέρχονται δεκάδες στελέχη από την Κοινωνία των Πολιτών, τα Πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα με σκοπό να εκπαιδευτούν στις αξίες, στις μεθόδους και στα εργαλεία της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μελίδης, στο τέλος θα προσπαθήσουν όλα τα στελέχη μαζί να συν-σχεδιάσουν πέντε (5) εμβληματικές δράσεις που ενδεχομένως να επικαιροποιήσουν το 5ο Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Ενώ σημείωσε ότι το πρόγραμμα WeOpenGov θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφετηρία για μια εκ βάθρων αλλαγή κουλτούρας, δομών και διαδικασιών. «Είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης, προτεραιοτήτων και συσχετισμών για να μετεξελιχθεί στο διάστημα πέραν του έργου σε ένα μόνιμο πολυσυμμετοχικού φόρουμ» τόνισε ο κ. Μελίδης.
Ο κ. Ευθύμιος Ταμπούρης, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τόνισε ότι η σημασία του έργου WeOpenGov έγγειται στο γεγονός ότι θα συγκεντρώσει ανθρώπους από διαφορετικά πεδία (Δημόσιο, Ιδιωτικό, Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών), οι οποίοι θα φέρουν ιδέες με τη λογική ενός κοινού οφέλους.
Ο κ. Israfil Ozkan, Director Freedom Research Association της Τουρκίας μίλησε για παραδείγματα προγραμμάτων Ανοικτής Διακυβέρνησης στην Τουρκία και για το γεγονός ότι και η χώρα του «πιέζεται» για τη δημοσιοποίηση ανοιχτών δεδομένων και τόνισε την έλλειψη διαφάνειας. Μάλιστα ο κ. Ozkan ανέφερε στοιχεία της έρευνάς του «Turkish Public Alcohol Policy Watch» και ανέφερε τις κρατικές πολιτικές περιορισμού κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στη χώρα του και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ζωές των πολιτών.
Ο κ. Ιωάννης Φίλος, Καθηγητής Ελεγκτικής – Διεθνών Προτύπων του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε σε παραδείγματα ελλιπούς δημοσιοποίησης δεδομένων που αντιμετώπισε σε ερευνητικές του προσπάθειες ενώ ο κ. Δημήτρης Γκούσκος, Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ερευνητική Ομάδα Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή (ΕΚΠΑ dmPart) αναφέρθηκε στο φορτίο εκπαιδεύσεων. Όπως υποστήριξε «η μεγαλύτερη δύναμη είναι η γνώση» και κάτω από αυτή τη σκοπιά, το WeOpenGov αποσκοπεί στο να μεταλαμπαδεύσει γνώσεις σε ανθρώπους από την Κοινωνία των Πολιτών, τον Δημόσιο τομέα, τον Ιδιωτικό τομέα και τον Ακαδημαϊκό τομέα, αλλά και ανθρώπους των media, ώστε να επιτευχθεί η επικοινωνία και η συνδημιουργία, η αλληλοκατανόηση και η εμπιστοσύνη.
To «WeOpenGov» είναι ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια στην ενδυνάμωση και την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας Πολιτών σε θέματα ανοικτής διακυβέρνησης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός πανελλαδικού, μόνιμου και πλήρως λειτουργικού Δικτύου Φορέων για την ανοιχτή διακυβέρνηση από την Κοινωνία Πολιτών, Δημόσιους Φορείς, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τον Ιδιωτικό Τομέα. Το WeOpenGov στοχεύει να ωφελήσει συνολικά 100 στελέχη της Κοινωνίας Πολιτών, της Δημόσιας Διοίκησης, μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη επιχειρήσεων και έχει ως τελικό στόχο να συνεισφέρει πολυδιάστατα και αποτελεσματικά στην εθνική προσπάθεια για «Ανοιχτή Διακυβέρνηση, Διαφάνεια και Ακεραιότητα».
Δείτε ολόκληρη την συζήτηση εδώ:
Περισσότερες πληροφορίες για το WeOpenGov μπορείτε να βρείτε εδώ:
Website: http://weopengov.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/WeOpenGov