ΕΚΔΟΣΕΙΣ / ΕΡΕΥΝΕΣ

Οι παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες Ευρωβουλευτών εγείρουν ηθικές ανησυχίες

Οι παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες Ευρωβουλευτών εγείρουν ηθικές ανησυχίες
10-07-2018

Από τότε που εξελέγησαν το 2014, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν κερδίσει συνολικά τουλάχιστον 18 εκατομμύρια ευρώ – και πιθανότατα έως 41 εκατομμύρια ευρώ – από παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Γραφείου ΕΕ της Διεθνούς Διαφάνειας. Τα νούμερα αυτά που κυκλοφόρησαν σήμερα δείχνουν ότι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έως και 104 Ευρωβουλευτές έχουν κερδίσει ο καθένας περισσότερα από 100.000 ευρώ επιπλέον των μισθών τους ως πλήρους απασχόλησης μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Τα υψηλά εισοδήματα από παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων», λέει ο Daniel Freund, επικεφαλής του προγράμματος Ακεραιότητας στην ΕΕ, που διαχειρίζεται το Γραφείο ΕΕ της Διεθνούς Διαφάνειας. «Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν τελικά αυτά τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου – των πολιτών ή αυτών που αμείβουν τις παράλληλες δραστηριότητες τους;».

Από 9 έως 30 Ευρωβουλευτές έχουν κερδίσει περισσότερα χρήματα από παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες παρά από τον μισθό τους ως μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. 31% των Ευρωβουλευτών έχουν παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες. Συνολικά 1.366 παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες έχουν δηλωθεί, σημειώνοντας αύξηση 13% από την έναρξη της θητείας τους. Πολλές από αυτές τις δηλώσεις περιλαμβάνουν μονολεκτικές περιγραφές δραστηριοτήτων, όπως «σύμβουλος», «ελεύθερος επαγγελματίας» ή «δικηγόρος». Πολλοί Ευρωβουλευτές απασχολούνται σε εξωτερικές δραστηριότητες με δηλωμένες οργανώσεις λόμπυ, πιθανότατα παραβιάζοντας τους κανόνες μη εμπλοκής σε δραστηριότητες λόμπυ ενόσω είναι μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον ίδιο του τον Κώδικα Δεοντολογίας», λέει ο Daniel Freund, «έχουν υπάρξει τουλάχιστον 24 παραβιάσεις κανόνων δεοντολογίας τα προηγούμενα 5 χρόνια – ούτε μια δεν οδήγησε σε κυρώσεις. Έχει υπάρξει μόνο μια επίπληξη. Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι ο αρμόδιος να θέσει σε λειτουργία το σύστημα και χρειάζεται να επιβάλλει τους κανόνες.»

Η έρευνα του Γραφείου ΕΕ της Διεθνούς Διαφάνειας επισημαίνει, επίσης, ότι τα εισοδήματα από παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των μελών του πολιτικού κόμματος «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF)». «Ευρωβουλευτές που οδύρονται για τις ‘ιδιοτελείς ελίτ των Βρυξελλών’ έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα από παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες – και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε καν ιδέα ποιος τους πληρώνει», λέει ο Daniel Freund.

Προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας:
– Το Ευρωκοινοβούλιο απαιτείται να επιβάλλει πλήρως την απαγόρευση δραστηριοποίησης σε παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες και να διασφαλίσει ότι δεν υφίστανται συγκρούσεις συμφερόντων. Θα πρέπει να θεσπίσει μια περίοδο απαγόρευσης δραστηριοποίησης των Ευρωβουλευτών μετά την λήξη της θητείας τους.

– Τα μέλη πρέπει να παρέχουν λεπτομερέστερη πληροφόρηση σχετικά με τις παράλληλες αμειβόμενες δραστηριότητες τους, δηλώνοντας τις ακριβείς δραστηριότητες και τις πηγές των εισοδημάτων τους.

– Το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να επιβλέπει καλύτερα τις υποβαλλόμενες πληροφορίες και να τις διασταυρώνει με άλλες πληροφορίες διαθέσιμες σε εθνικό επίπεδο.

– Ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας θα πρέπει να επιβλέπει τη συμμόρφωση και να επιβάλλει κυρώσεις στους Ευρωβουλευτές σε περίπτωση εσφαλμένων δηλώσεων ή παραβάσεων των κανόνων δεοντολογίας.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με:
DANIEL FREUND
Head of Advocacy – EU integrity
Transparency International EU
+32 489 58 7140
dfreund@transparency.org

Μετάβαση στο περιεχόμενο