ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρίσι: Εορτασμός των 20 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας

20th anniversary of OECD Anti-Bribery Convention, Paris
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας, το Working Group on Bribery (WGB) πραγματοποίησε το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου 2017, την ετήσια διαβούλευσή του με τους εξωτερικούς ενδιαφερόμενους (Annual Consultation with External Stakeholders 2017), όπου στις συζητήσεις υπήρξε και εκπροσώπηση της Διεθνούς Διαφάνειας (ΤΙ).
Η κα Gillian Dell (της Γραμματείας της ΤΙ) μίλησε σχετικά με την ατζέντα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφορά σε πρωτόκολλο για περιπτώσεις μεγάλης διαφθοράς και ο Πρόεδρος του WGB κ. Drago Kos κάλεσε την TI να υποβάλει γραπτή δήλωση σχετικά με το θέμα. Ο κ. Adam Foldes (νομικός της Γραμματείας της TI) αναφέρθηκε στους διακανονισμούς και στην επιβολή παροχής πληροφόρησης για περιπτώσεις διαφθοράς.
Το μέλος Δ.Σ. της ΔΔ-Ε κα Ζέφη Νικολάου, έκανε παρέμβαση και ζήτησε την υποστήριξη του ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού νομικού πλαισίου σχετικά με την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (Whistleblowers). Στη διαβούλευση, με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. του WGB του ΟΟΣΑ, παρευρέθηκε και η κα Μαρία Γαβουνέλη, έτερο μέλος Δ.Σ. της ΔΔ-Ε.
Στους εκτός Διεθνούς Διαφάνειας ομιλητές, συγκαταλέγονταν ο κ. William Bourdon της SHERPA, ο κ. Rahul Rose της Corruption Watch UK, και ο Klaus Moosmayer, Chief Compliance Officer of Siemens, ο οποίος είναι και Anti-Corruption Chair of the Business and Industry Advisory Committee at the OECD (BIAC).
Μετά τη διαβούλευση με τους εξωτερικούς φορείς, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Ιταλικής Επιχειρηματικής Ακεραιότητας, μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την κυβέρνηση της Ιταλίας και την TI-Italy, με εκπροσώπους πολλών ιταλικών εταιρειών.
Αρκετοί εκπρόσωποι της Διεθνούς Διαφάνειας, παρακολούθησαν και την απογευματινή εκδήλωση – στρογγυλή τράπεζα. Μεταξύ τους οι κ.κ  Peter Eigen (ιδρυτής της TI), Oya Ozarslan (μέλος του TI International Board & TI-Turkey), Marc Andre Feffer (πρόεδρος της TI-France), Michelangelo Anderlini (αντιπρόεδρος της Ιταλικής Τράπεζας), καθώς και οι κ.κ. Gillian Dell και Adam Foldes (της Γραμματείας της TI), Μαρία Γαβουνέλη και Ζέφη Νικολάου (μέλη της ΔΔ-Ε). Επίσης παρευρέθησαν οι κ.κ  Milos Barutciski (πρώην μέλος του Δ.Σ. της TI Canada) και ο Mark Pyman (πρώην επικεφαλής του TI UK Defense and Security Programme).
Η στρογγυλή τράπεζα περιελάμβανε τρία πάνελ συζητήσεων. Το πρώτο πάνελ, όπου η ΤΙ εκπροσωπήθηκε από τον ιδρυτή της κ. Peter Eigen, επικεντρώθηκε στα βασικά ορόσημα της δημιουργίας της σύμβασης. Ο κ. Eigen αναφέρθηκε, μαζί με τον Mark Pieth (πρώην πρόεδρο του OECD WGB) και τον Donald Johnston (διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του ΟΟΣΑ κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση), στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και άνοιξαν το δρόμο προς τη σύμβαση, αλλά και στα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν. Πάντως, και οι τρεις αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η ΤΙ στην εφαρμογή της Σύμβασης.
Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης, ο ΟΟΣΑ ξεκίνησε μια νέα μελέτη σχετικά με την ανίχνευση της εξωτερικής δωροδοκίας, η οποία εξετάζει τις κύριες πηγές ανίχνευσης για το αδίκημα παράνομης δωροδοκίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο