Η Διεθνής Διαφάνεια καταδικάζει τη δίωξη και επιβολή ποινής στους Whistleblowers της υπόθεσης Luxleaks

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Βερολίνο, 29 Ιουνίου 2016 – Η Διεθνής Διαφάνεια καταδικάζει τη διώξη και επιβολή ποινής στους Antoine Deltourκαι Raphaël Halet, τους δύο whistleblowers που αποκάλυψαν μυστικές φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των αρχών του Λουξεμβούργου και πολυεθνικών, την ονομαζόμενη υπόθεση “Luxleaks”.
 Η Διεθνής Διαφάνεια πιστεύει ότι οι Deltour και Halet έπραξαν αυτό που ήταν προς το δημόσιο συμφέρον και ότι έπρεπε να προστατευτούν. Είχαμε ζητήσει από την PriceWaterhouseCoopers στο Λουξεμβούργο να αποσύρει την καταγγελία.
«Η Διεθνής Διαφάνεια και πολλές άλλες οργανώσεις είχαν υποστηρίξει ότι οι πληροφορίες που αποκάλυψαν οι  Deltour και Halet ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», λέει ο Cobus de Swardt, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας. «Επομένως, ήταν προς το δημόσιο συμφέρον το να τους προστατεύσουμε. Η απόφαση εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για το αν οι νόμοι του Λουξεμβούργου προστατεύουν τους whistleblowers. Θα εντείνουμε την προσπάθεια ώστε να ενημερώνουμε και να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα σε αυτό το θέμα»
Η αποτελεσματική προστασία των whistleblowers έχει επανειλημμένα ζητηθεί από Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και του ΟΟΣΑ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Αν και έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους whistleblowers. Αυτό δυσχεραίνει τη μάχη ενάντια στη διαφθορά καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της αποκάλυψης παρανομιών», λέει η Anne Koch, Περιφερειακή Διευθύντρια στη Διεθνή Διαφάνεια. «Καλούμε όλες τις χώρες να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένη νομοθεσία για τους whistleblowers, βασισμένη στα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Διεθνούς Διαφάνειας.
Ο Antoine Deltour καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 12 μήνες με αναστολή και πρόστιμο 1.500 Ευρώ. Ο Raphaël Halet καταδικάστηκε με 9 μήνες φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο 1.000 Ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Chris Sanders
E: press@transparency.org
T: +49 30 34 38 20 666
Μαρία Νομικού
Ε: mnomikou@transparency.gr
T:+30 210 7224940

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο