Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2023
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η 14η Στρογγυλή Τράπεζα του Business Intedgrity Forum, της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος που στόχο έχει να φέρει κοντά τις εταιρείες που ασπάζονται τις αρχές της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας, στο σύνολο των εργασιών τους.
Η εκδήλωση είχε θέμα «Διαφάνεια και Ακεραιότητα στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας» και φιλοξενήθηκε στην OTE Academy. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι από τα πρώτα μέλη του Business Integrity Forum και ηγετική εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Κωνσταντίνος Σακελλάρης, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους.
Στην πρώτη ενότητα συζητήσεων με θέμα «Διαχείριση κρίσεων και σύγχρονες προκλήσεις» επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι στους οποίους ενδέχεται να εκτεθεί μια επιχείρηση και τις πιθανές κυρώσεις που μπορεί να υποστεί, εξαιτίας των προμηθευτών και των πελατών της. Οι κ.κ. Ιωσήφ Αβραμίδης, Διευθυντής Προστασίας Δεδομένων & Συμμόρφωσης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ως συντονιστής, Μάριος Μενεξιάδης, Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου στην Aegean Airlines, Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος της PLANNING Σύμβουλοι Οργανώσεως Επιχειρήσεων και Γιάννης Δρακούλης, Partner Forensic, Financial Crime & Disputes στην Deloitte Greece, τόνισαν τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όταν αποφασίζεται μια νέα συνεργασία αλλά και τα σημαντικά βήματα που απαιτούνται. Αναφέρθηκαν οι («disruptors») της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο ρόλος που διαδραματίζει η τεχνητή νοημοσύνη.
Η δεύτερη ενότητα είχε θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα». Στο πρώτο σκέλος της συζήτησης, οι κ.κ. Νίκος Δημόπουλος, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης στο Υπερταμείο και Βίκυ Μόκκα, Compliance & Risk Expert, στην ΟΤΕ Group, αναφέρθηκαν στο «responsible/ethical sourcing» και τις διεθνείς καλές πρακτικές, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, και τις δυσκολίες που κάθε τομέας αντιμετωπίζει.
Στο δεύτερο σκέλος της ίδιας συζήτησης οι κ.κ. Δημήτρης Βελουδάκης, Direct Procurement Manager – Greece & Cyprus στην Coca – Cola Ηellenic, Μαίρη Ευθυμιάτου, Chief Editor στο SUPPLY CHAIN & LOGISTICS magazine- Greece, και Μάριος Μπουγιούκας, Αξιωματικός Ε.Ν. & Logistics & SCM Director, BCA College & μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Στέφανος Αγιόπουλος, Μanaging Director Schenker A.E. & Μέλος της Επιτροπής Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, υπό τον συντονισμό της Ιωάννας Καραμητρούση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του προγράμματος WeOpenGov της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, ανέλυσαν την συνεχώς βελτιούμενη θέση της Ελλάδας στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, τους τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που δημιουργεί νέες προκλήσεις και ταυτόχρονα προσφέρει νέες λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Το «greenwashing» τέθηκε ως μια σημαντική παράμετρος που δημιουργεί κινδύνους, καθώς και ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί τον μεγαλύτερο «disruptor».
Ο κ. Άρης Δημητριάδης, Compliance, Risk and Insurance Executive Director του Ομίλου ΟΤΕ, στην κεντρική του ομιλία ανέφερε: «Η εξέλιξη των εφοδιαστικών αλυσίδων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αιφνίδια συμβάντα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η πανδημία και επιταχυντές, όπως η τεχνολογία. Η επιτυχημένη διαχείριση των παραπάνω κινδύνων και ευκαιριών αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Στην τρίτη ενότητα με θέμα «Το μέλλον των εφοδιαστικών αλυσίδων», οι ομιλητές κ.κ. Δημήτρης Δάκος, Warehouse Manager Supply Chain στην «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ», Σοφοκλής Καραπιδάκης, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης & Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων στον Όμιλο Μυτιληναίου, Παναγιώτης Σκιαδάς, Senior Sustainability Director στην Cenergy Holdings και την Viohalco, Εβελίνα Λαμπρέα, Group Compliance Officer στη Sunlight Group Energy Storage Systems και o συντονιστής Κώστας Κετσιετζής, Oικονομικός Συντάκτης στο Insider, έθεσαν το ζήτημα της καταναλωτικής συμπεριφοράς που προσδιορίζει την ηθική και διαμορφώνει την κουλτούρα με βασική παράμετρο την εκπαίδευση. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι η ενεργειακή μετάβαση αυξάνει την ανάγκη για διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς η ζήτηση για την παραγωγή μετάλλων και ορυκτών αναμένεται να εξαπλασιαστεί έως το 2050. Εξ αυτού, είναι σημαντική η διενέργειας της διαδικασίας δέουσας επιμέλειας («due diligence») σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τέλος, τονίστηκε η αναγκαιότητα για «data accuracy» που θα είναι διαθέσιμα στον τελικό καταναλωτή.
ο Δρ. Άγγελος Κασκάνης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η διαφάνεια και η ακεραιότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας ανθεκτικής και ηθικής αλυσίδας εφοδιασμού. Η διαφάνεια περιλαμβάνει τη σαφή και ανοιχτή παροχή πληροφοριών σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενισχύοντας τη λογοδοσία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερομένων.
_________________________________
Σχετικά με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος
Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς αποτελεί το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας και λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1996. Κύριοι σκοποί της δράσης της είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους της διαφθοράς στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, να προωθήσει ουσιαστικές συστημικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη λειτουργία της κοινωνίας με περισσότερη διαφάνεια.
Στοιχεία Επικοινωνίας για τα ΜΜΕ:
Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς
Τηλ. 210 7224940,
e-mail: tihellas@otenet.gr
www.transparency.gr
_________________