Στη Διαφάνεια ως προαπαιτούμενη βάση όλων των εργασιών του Compliance, καθώς και στην αναγκαιότητα της Ακεραιότητας ανθρώπων και επιχειρήσεων σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος κ. Ζέφη Νικολάου, συμμετέχοντας ως ομιλήτρια στο 2ο Συνέδριο Compliance με θέμα «Η Κανονιστική Συμμόρφωση στη νέα εποχή: τεχνολογία, μετασχηματισμός και εξωστρέφεια», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 27/9, στο Divani Caravel – Athens.
Περισσότερα από 200 στελέχη Κανονιστικής Συμμόρφωσης, παρακολούθησαν τις εργασίες του επιτυχημένου αυτού Συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος (ΣΕΚΑΣΕ), σε συνεργασία με την Palladian Conferences, και έθεσε υπό την αιγίδα της η ΔΔ-Ε.
Η κα Νικολάου ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της «Bρισκόμαστε, αισίως, στο 2ο Compliance Forum, με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που φέρνει στο προσκήνιο το ρόλο του compliance σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, και που όλοι εμείς καλούμαστε να γίνουμε μέρος της αλλαγής, μεταβάλλοντας τόσο τον τρόπο της δουλειάς μας, όσο και βεβαιότητες που άλλοτε έμοιαζαν ακλόνητες», και συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση της ΔΔ-Ε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί, και θα συμβάλει, στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ηθικοί πειρασμοί, καθώς η ενίσχυση της διαφάνειας και η αειφόρος ανάπτυξη είναι αδιαχώριστες».
Ακολούθως, παρουσίασε το όραμα και το έργο της Διεθνούς Διαφάνειας και εστίασε στα τρέχοντα – χρηματοδοτούμενα τα περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – προγράμματα που «τρέχει» το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης (Integrity Pact, Business Intergity Forum, Ιntegrity Watch, EAT, κ.λ.π.), μιλώντας για όλο το φάσμα της διαφθοράς και για τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Επίσης, κα Νικολάου, επεσήμανε πως «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η ακεραιότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων μοιάζει μονόδρομος! Η χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων χρόνων, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της επιχειρηματικής δεοντολογίας και των συστατικών όρων της (όπως η εταιρική κοινωνική ευθύνη, η εταιρική διακυβέρνηση και η συμμόρφωση), που πλέον εδραιώνονται στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Και αν το κόστος συμμόρφωσης με τους ηθικούς και νομικούς κανόνες είναι ιδιαίτερα υψηλό, τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της επιχειρησιακής δεοντολογίας, στο περιβάλλον εργασίας και στον πλανήτη, είναι σαφώς σημαντικότερα!».
Η Γ.Γ. της ΔΔ-Ε κα Νικολάου, ως μέλος του ΣΕΚΑΣΕ και η ίδια, διευκρίνισε πως «Όσοι ασχολούμαστε με το Compliance, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο. Επίσης, η διείσδυση της τεχνολογίας μπορεί να δίνει εργαλεία στα χέρια ελεγκτών και compliance officers, αλλά ταυτοχρόνως δημιουργεί δυνατότητες για νέα κρούσματα απάτης, αλλά και μια σειρά από νομικά/ρυθμιστικά διλήμματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής» και συμπλήρωσε πως «σε αυτό το νέο – ανταγωνιστικό και τεχνολογικό – περιβάλλον, οι υποχρεώσεις των compliance officers, τόσο στο εσωτερικό της εταιρείας τους όσο και απέναντι στις απαιτήσεις των ρυθμιστικών και ελεγκτικών αρχών, γίνονται ολοένα πιο επείγουσες και σύνθετες: απαιτείται ευθυγράμμιση της Κανονιστικής Συμμόρφωσης με την επιχειρησιακή στρατηγική, ευαισθητοποίηση του προσωπικού των επιχειρήσεων στην τήρηση των κανονισμών, αλλά και διαμόρφωση μιας κουλτούρας business ethics. Είναι σαφές ότι η ύπαρξη επιχειρηματικής ηθικής και η αλλαγή κουλτούρας αποτελούν ανάχωμα στη διαφθορά. Όσα χρήματα και αν επενδύσει μια εταιρεία σε καινοτόμα συστήματα ασφαλείας και μηχανισμούς ελέγχου, αν η κουλτούρα με την οποία κυβερνάται η χώρα ή ο οργανισμός δεν περιλαμβάνει αδιαφιλονίκητες αξίες, τότε ο κίνδυνος διαφθοράς παραμένει πραγματική απειλή».
Καταλήγοντας, η κα Νικολάου τόνισε ότι «όλοι εμείς, οι άνθρωποι του compliance, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, σε όλες τις μορφές της, στην καθημερινή μας επιχειρηματική πρακτική, για μια βιώσιμη ανάπτυξη και έναν πιο δίκαιο κόσμο!»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ