Ακεραιότητα & Βιώσιμη Ανάπτυξη
Με το ιδιαιτέρως επιτυχημένο 6th Round Table του Business Integrity Forum (BIF) της Διεθνούς Διαφάνειας Eλλάδος, το οποίο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της OTE Academy, στις 25/11/19, γιορτάσαμε την τριετή λειτουργία του Φόρουμ Ακεραιότητας Επιχειρήσεων, αυτού του ενεργού δικτύου συμμετεχουσών εταιρειών που λειτουργεί, με πρωτοβουλία της ΔΔ-Ε, για την προώθηση της ακεραιότητας στον επιχειρηματικό τομέα. Στα τρία χρόνια αυτά χρόνια, ο αριθμός των μελών αυξήθηκε, ενώ αναμένεται σύντομα να αυξηθεί και έτι περαιτέρω, αλλά κυρίως ενδυναμώθηκαν οι δεσμοί μεταξύ των εταιρειών που υιοθετούν συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές χρηστής διακυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών-μελών του BIF, που παραβρέθηκαν στην 6η Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα «Ακεραιότητα & Βιώσιμη Ανάπτυξη» είχαν την ευκαιρία, μέσα από τις εξαιρετικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις αναφορικά με την ακεραιότητα, να κατανοήσουν τον τρόπο που αυτή μπορεί να επιτευχθεί/διασφαλιστεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον και πως καθιστά βιώσιμες τις εταιρείες.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν οι κ.κ. Άρης Δημητριάδης – Executive Director Compliance, ERM & Insurance του Ομίλου ΟΤΕ και Ζέφη Νικολάου – Γενική Γραμματέας της ΔΔ-Ε, η οποία είχε και τον συντονισμό.
Η πρώτη εισήγηση, με τίτλο «Integrity in Learning & Development», έγινε από την κα Αγγελίνα Μιχαηλίδου – Γενική Δ/ντρια και Εταίρος της RESPONSE S.A., Mέλος Δ.Σ. ΕΕΔΕ, Mέλος Δ.Σ. ΕΙΕΠ, και εστίασε στον τρόπο που θα πρέπει να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι για να λειτουργούν με ακεραιότητα και πως να καλλιεργείται μια τέτοια είδους επιχειρηματική κουλτούρα.
Ακολούθησαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις αναφορικά με το πώς οργανώνονται τα ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα ακεραιότητας και πως διεξάγεται το due diligence για προμηθευτές, κ.ά. Η πρώτη, με τίτλο «Προγράμματα Συμμόρφωσης για την Εταιρική Ακεραιότητα & Βιωσιμότητα» έγινε από την κα Ειρήνη Κεφαλογιάννη – Legal Manager, Greece & Cyprus BU, Coca-Cola Hellenic Bottling Co, ενώ η δεύτερη, με τίτλο «Integrity for Procurement (I4P)» έγινε από τον κ. Διονύση Βαβύλη – Prevention, Policy & Training Senior Manager του Ομίλου OTE.
Θερμή ανταπόκριση είχε η θεματική της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι όπως παρουσιάστηκε από την κα Σταυρούλα Αγγελοπούλου – Corporate Responsibility Senior Manager Fixed & Mobile του Ομίλου ΟΤΕ, υπό τον τίτλο «Sustainability @ OTE Group», αλλά και από τον κ. Πάκη Παπαδημητρίου – Διευθυντή Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνούς Αερολιμένα που μίλησε για «Purpose Driven Business» και μετέφερε στους συμμετέχοντες την πολύτιμη εμπειρία του σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Πολύ σημαντική ήταν και η εισήγηση με τίτλο «Sustainability / ESG Controls – what to look for and why assurance matters!» του Δημήτρη Αποστολίδη – Διευθυντή της KPMG, στις Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου, Κλιματικής Αλλαγής & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Διαχείρισης Κινδύνων.
Τέλος, από πλευράς της ΔΔ-Ε, ο κ. Αλέξανδρος Μελίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης, παρουσίασε το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα whistleblowing “Widely Expanding Anonymous Tipping” (ΕΑΤ), το οποίο αφορά στην προστασία της ανώνυμης καταγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Πραγματικά εποικοδομητικός υπήρξε ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων, έμπειρων στελεχών κορυφαίων εταιρειών-μελών του BIF και με το συμπέρασμα ότι οι εταιρείες που επιδιώκουν την ακεραιότητα και τη διαφάνεια, στην καθημερινή τους πρακτική, κρατούν καλά στο χέρι τους το κλειδί της αειφορίας και της μελλοντικής ανάπτυξης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αυτής της τόσο ξεχωριστής ημερίδας.
Καταπληκτική ήταν και η ξενάγηση που πρόσφεραν, στη λήξη της ημερίδας, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στη Νέα Κηφισιά, οι τόσο πρόθυμοι και φιλόξενοι άνθρωποι του Ομίλου ΟΤΕ. Τους ευχαριστούμε θερμά!
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ