Σήμερα 9 Δεκεμβρίου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες να δεσμευτούν για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
«Η ΕΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών», επισημαίνει η Διεθνής Διαφάνεια.
Η τελική συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το «Ξέπλυμα Χρήματος» είναι προγραμματισμένη για τις 16 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριμερών διαπραγματεύσεων, η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας εισέρχεται σε κρίσιμη φάση.
Μία από τις πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι η ενίσχυση της διαφάνειας των εταιριών και άλλων νομικών προσώπων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε κατόπιν μιας ψηφοφορίας-ορόσημο, με 643 θετικές ψήφους έναντι 30 κατά, ότι η διαφάνεια των πραγματικών δικαιούχων των επιχειρήσεων (οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πίσω από εταιρίες και τραστ) μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργία Κεντρικών Μητρώων, δημόσια προσβάσιμων.
Μια ανάλογη πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μητρώων, θα ήταν μία ιστορική πρώτη και σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Αν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής, τότε θα τεθούν ισχυρότερα εμπόδια σε όσους, αβίαστα και χωρίς ηθικούς φραγμούς, μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα πιο αδιαφανή μέρη της Ευρώπης. Παράλληλα, θα διευκολυνθεί το έργο των αρμόδιων διωκτικών αρχών –εντός και εκτός ΕΕ- να παρακολουθήσουν τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις θα είναι περισσότερο εξασφαλισμένες ως προς την αξιοπιστία των συνεργατών, προμηθευτών ή πελατών τους. Τέλος, θα βελτιωθεί η ποιότητα των πληροφοριών, επιτρέποντας τον έλεγχο από πολλά μέρη.
Διάφορα σκάνδαλα, -όπως το πιο πρόσφατο, μετά τις διαρροές απόρρητων εγγράφων στο Λουξεμβούργο, γνωστό και ως “Luxembourg Leaks”- ενισχύουν τη δυναμική για εταιρική διαφάνεια και υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση ώστε να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει συμφωνήσει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προώθηση της μεταρρύθμισης αυτής.
Με την επόμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την καταπολέμηση του «Ξεπλύματος Χρήματος» να βρίσκεται τουλάχιστον μία δεκαετία μετά, σήμερα, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία την οποία δεν επιτρέπεται να χάσει.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του Γραφείου Διασύνδεσης της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ: http://www.transparencyinternational.eu/focus_areas/anti-money-laundering/