Απάντηση στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αθήνα, 9 Απριλίου 2013. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπου, φέρουν τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάδος (ΔΔ-Ε), σύμφωνα με θέσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να κάνει χρήση χάρτη στην ιστοσελίδα της με αναφορά στην ονομασία «Μακεδονία».Παράλληλα, η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φέρεται να ζητά από την Οργάνωση να παρέμβει ώστε να αλλάξει η ονομασία του παραρτήματος της γείτονος χώρας σε «Διεθνή Διαφάνεια-FYROM».
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις η ΔΔ-Ε επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματός της «Διαφάνεια Τώρα!», που λειτουργεί στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2013, είναι εκτός από την υποστήριξη των πολιτών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσω καταγγελίας, η χαρτογράφηση των σημείων όπου ευδοκιμεί η διαφθορά στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε μία εξειδικευμένη ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία αποτυπώνει το «γεωγραφικό στίγμα» της διαφθοράς σε ένα χάρτη. Πρόκειται για ένα διαδραστικό, online παγκόσμιο χάρτη (Google map) στον οποίο οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από την εταιρία διαχείρισης και όχι από τους εκάστοτε χρήστες –όπως είναι η Οργάνωσή μας.
Η αλλαγή της ονομασίας μίας χώρας σε ένα δημόσιο online χάρτη, όπου ο εκάστοτε χρήστης δεν διατηρεί κανένα δικαίωμα παρέμβασης, ξεπερνά το ρόλο και τις αρμοδιότητες μιας οργάνωσης, όπως η ΔΔ-Ε. Η λήψη πρωτοβουλιών και ενεργειών έγκειται κατά συνέπεια, σε ανώτερα θεσμικά όργανα που διατηρούν τη δικαιοδοσία παρέμβασης όταν κρίνουν ότι θίγονται θέματα εθνικής σημασίας. Το ερώτημα επομένως προς την Google για τη χρήση του συγκεκριμένου δημόσιου χάρτη, οφείλει να θέσει η κυβέρνηση.
Τέλος, αναφορικά με την ονομασία της Διεθνούς Διαφάνειας της γείτονος χώρας, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά προς τη Γραμματεία της παγκόσμιας Οργάνωσης, ζητώντας τη δική της δέσμευση για χρήση της διεθνούς ονομασίας της χώρας, όπως ρητά ορίζεται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Στοιχεία επικοινωνίας
Σοφία Ιωάννου,Υπεύθυνη Επικοινωνίας, τηλ. 210 722 4940/ 6937 251997,                                       email: sioannou@transparency.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο