BUSINESS INTEGRITY FORUM – 2nd Round Table

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2017. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα, στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Business Integrity Forum (BIF) της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάδος (ΔΔ-Ε).
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. με τη συμμετοχή κορυφαίων ελληνικών εταιρειών-μελών του BIF, όπως: Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Όμιλος COSMOTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΔΕΗ Α.Ε., Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., INTRALOT, INTERAMERICAN, VIOHALCO, Α. Χατζόπουλος A.E.
Το πρώτο θέμα της Στρογγυλής Τράπεζας «Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΕΕ679/2016» παρουσίασε ο Chief Compliance Officer της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., κος Αντώνης Ευαγγελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά ζητήματα, όπως η αξιολόγηση και η συνολική διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με την ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Καίρια συμβολή στη συζήτηση είχαν οι κ.κ. Γεώργιος Μπατζαλέξης, Αναπλ. Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και Φίλιππος Μίτλεττον, Προϊστ. Τμήματος Ελέγχων, οι οποίοι απάντησαν με τον πλέον έγκυρο και υπεύθυνο τρόπο στις επίκαιρες ερωτήσεις των εκπροσώπων των εταιρειών. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της εποπτικής αρχής τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα μεταξύ επόπτη και εποπτευομένων και επεσήμαναν ότι απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες από τις εταιρείες, προκειμένου να συμμορφωθούν έγκαιρα.
Στο δεύτερο μέρος της Στρογγυλής Τράπεζας έλαβε χώρα ανοιχτή συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε, αλλά δεν περιορίστηκε, στo θέμα «Σχέση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πώς μία επιχείρηση στη συναλλαγή της με το Δημόσιο συμβάλλει στην προαγωγή της διαφάνειας και για τις δύο πλευρές;». Στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης, οι εταιρείες-μέλη του BIF αντάλλαξαν απόψεις και τοποθετήθηκαν σφαιρικά απέναντι στις παθογένειες που συναντώνται τόσο στην ίδια τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, όσο και στην αμφίδρομη σχέση του με τον ιδιωτικό.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ενεργά οι κάτωθι εκλεκτοί εκπρόσωποι φορέων και δημοσίων οργανισμών, Γιάννος Βάγιας (Νομικός Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ και ΣΕΒ), Βασιλική Λαζαράκου (τέως Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς), Αγγελος Μπίνης (Ειδικός Σύμβουλος – Μονάδα Ακεραιότητας στο Δημόσιο Τομέα, ΟΟΣΑ), Αυγή Οικονομίδου (Associate Advisor – Δ/νση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών, ΣΕΒ) και Σπυρίδων Λάντσας Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς), των οποίων οι εμπεριστατωμένες απόψεις και εύστοχες παρεμβάσεις συνέβαλαν καταλυτικά στην συναγωγή συμπερασμάτων και την πρόταση λύσεων.
Από τα κύρια συμπεράσματα ήταν ότι τα φαινόμενα διαφθοράς που αναπτύσσονται διαχρονικά στις σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οφείλονται στην έλλειψη κοινωνικής και οικονομικής παιδείας, η οποία αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη, προκειμένου να καλλιεργηθεί και εδραιωθεί κουλτούρα ηθικής, δεοντολογικής και έντιμης συναλλακτικής συμπεριφοράς.
Στοιχεία επικοινωνίας
Διεθνής Διαφάνεια -Ελλάς
Τηλ. 210 722 4940
bif@ transparency.gr
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο