Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2014_Σε κίνδυνο η «καθαρή» ανάπτυξη

Βερολίνο, 3 Δεκεμβρίου 2014.
Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2014 – Σε κίνδυνο η «καθαρή» ανάπτυξη
Εταιρικά απόρρητα και παγκόσμιες πρακτικές ξεπλύματος χρήματος οι βασικές αιτίες
που δυσχεραίνουν την καταπολέμηση της διαφθοράς στις αναδυόμενες οικονομίες
Η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα για όλες τις οικονομίες, το οποίο απαιτεί από τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της ΕΕ και των ΗΠΑ να δράσουν από κοινού με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες με σκοπό να εμποδίσουν τους διεφθαρμένους να συνεχίσουν τη δράση τους, επισημαίνει σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια, η παγκόσμια Οργάνωση κατά της διαφθοράς.
Στην 20η έκδοση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index), η Κίνα (με βαθμό 36 στην κλίμακα 0-100), η Τουρκία (με βαθμό 45), η Αγκόλα (με βαθμό 19) είναι μεταξύ των χωρών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση στη γενική βαθμολογία με πτώση 4-5 βαθμών, παρά τη μέση οικονομική ανάπτυξη με ποσοστό πλέον του 4% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2014 δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη υπονομεύεται και κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς φθίνει όταν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι καταχρώνται την εξουσία για να οικειοποιηθούν δημόσιους πόρους για προσωπικό τους όφελος», σχολιάζει ο José Ugaz, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
«Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι διακινούν υπογείως σε φορολογικούς παραδείσους περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν παράνομα, μέσω offshore εταιριών, χωρίς να τιμωρηθούν», προσθέτει ο Ugaz. «Χώρες που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη πρέπει να υιοθετήσουν ριζικά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς προς όφελος των πολιτών. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του “Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς” θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν εξάγουν πρακτικές διαφθοράς σε υπανάπτυκτα κράτη».
Πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον “Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014”, βαθμολογούνται κάτω από 50, σε κλίμακα 0 (που σημαίνει ότι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες) ως 100 (που σημαίνει ότι θεωρούνται απαλλαγμένες από διαφθορά). Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκεται η Δανία με βαθμό 92. Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης με βαθμό 8.
Η φετινή βαθμολογία αρκετών χωρών, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκε ή μειώθηκε κατά 4 και πλέον βαθμούς. Τη μεγαλύτερη πτώση στη βαθμολογία σημείωσαν η Τουρκία (-5), η Αγκόλα, η Κίνα, το Μαλάουι και η Ρουάντα (όλες με -4). Τη μεγαλύτερη βελτίωση στη βαθμολογία σημείωσαν οι εξής χώρες: Ακτή του Ελεφαντοστού, Αίγυπτος, Άγιος Βικέντιος και οι νήσοι Γρεναδίνες (+5) καθώς και : Αφγανιστάν, Ιορδανία, Μάλι και Σουαζιλάνδη (+4).
Ο “Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2014” βασίζεται στις απόψεις ειδικών εμπειρογνωμόνων για τη διαφθορά στον Δημόσιο τομέα. Χώρες οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές ανοικτής διακυβέρνησης και λογοδοσίας του κράτους απέναντι στους πολίτες, σημειώνουν υψηλή βαθμολογία. Σε αντίθεση, η χαμηλή βαθμολογία είναι ένδειξη ότι σε κάποιες χώρες σημειώνεται εκτεταμένη δωροδοκία, ατιμωρησία των διεφθαρμένων πρακτικών και ταυτόχρονα, οι δημόσιοι φορείς δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. .
Η Ελλάδα στον “Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014”
Η Ελλάδα συνεχίζει την ανοδική πορεία της στον “Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς”. Η βαθμολογία της χώρας αυξάνεται σταθερά από το 2012 μέχρι σήμερα, καταλαμβάνοντας την 69η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. «Υπάρχει πορεία βελτίωσης, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. H αποτελεσματικότερη νομοθεσία για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers), καθώς και η δημιουργία μητρώων δημόσια προσβάσιμων πραγματικών τελικών δικαιούχων εταιριών, θα ανακόψουν πρακτικές διαφθοράς και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και την εικόνα της Ελλάδας», τονίζει ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος.
Η διαφθορά στις αναδυόμενες οικονομίες
Η Κίνα έπεσε κατά 4 βαθμούς συγκριτικά με το 2013 (από 40 σε 36), παρά το γεγονός ότι η Κινεζική κυβέρνηση πραγματοποίησε εκστρατεία κατά της διαφθοράς στοχοποιώντας διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς.
Η διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος παραμένουν μεγάλα προβλήματα και των άλλων χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Στη διάρκεια αυτού του χρόνου δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά για πετρελαϊκό κολοσσό που χρησιμοποιεί κρυφές εταιρίες για να δωροδοκήσει πολιτικούς στη Βραζιλία (βαθμολογείται με 43 στον Δείκτη), για στελέχη από την Ινδία (βαθμολογείται με 38) που διαθέτουν λογαριασμούς στον Μαυρίκιο (βαθμολογείται με 54) καθώς και για Ρώσους (βαθμολογείται με 27) που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο (βαθμολογείται με 63).
«Η μεγαλοδιαφθορά στις ισχυρές οικονομίες όχι μόνο υπονομεύει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των φτωχότερων αλλά επίσης δημιουργεί προβλήματα διακυβέρνησης και αστάθειας. Οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες, των οποίων οι κυβερνήσεις αρνούνται να είναι διαφανείς και δείχνουν ανοχή στη διαφθορά, δημιουργούν μια κουλτούρα ατιμωρησίας όπου επιτρέπει στη διαφθορά να ανθεί», καταλήγει ο Ugaz.
Οι χώρες στην κορυφή του Δείκτη πρέπει να καταπολεμήσουν την παγκόσμια διαφθορά
Η Διεθνής Διαφάνεια απηύθυνε έκκληση στις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, και στις οποίες παρατηρείται περιορισμένη διαφθορά στο Δημόσιο τομέα, να ενισχύσουν μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος και κατά των μυστικών εταιριών που υποκρύπτουν διαφθορά σε άλλες χώρες.
Η Δανία, εκτός από ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών και την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, αυτό τον Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιου μητρώου που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Παρόμοιο μέτρο, που ανακοινώθηκε από την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποσκοπεί να παρεμποδίσει όσους κρύβονται πίσω από εταιρίες που λειτουργούν στο όνομα τρίτων.
Η Διεθνής Διαφάνεια υλοποιεί παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο “Unmask the Corrupt”/”Ξεσκέπασε τους Διεφθαρμένους” ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ και τις χώρες του G20, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Δανίας σχετικά με τη δημιουργία δημόσιου μητρώου πραγματικών δικαιούχων.
«Κανείς από εμάς δεν επιβιβάζεται σε αεροπλάνο χωρίς να δώσει τα στοιχεία του. Ωστόσο, επιτρέπουμε κρυφές εταιρίες να συγκαλύπτουν παράνομες δραστηριότητες. Τα δημόσια μητρώα που καταγράφουν τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιριών δεν θα επιτρέπουν στους διεφθαρμένους να απολαμβάνουν όσα κατέκτησαν με την κατάχρηση της εξουσίας», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας, Cobus de Swardt.
Δείτε συνημμένα τα αναλυτικά αποτελέσματα και το υποστηρικτικό υλικό σχετικά με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2014
Α. CPI2014_Πίνακας Αποτελεσμάτων (αγγλικά)
B. CPI 2014_ Παρουσίαση
C. CPI 2014_Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις (αγγλικά)
D. CPI 2014_Μεθοδολογία_(English)
 
Στοιχεία επικοινωνίας για ΜΜΕ:
Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Τηλ.  +30 210 722 4940/ + 30 6937 251997 (κιν.)
Fax. +30 210 722 4947
email: sioannou@transparency.gr
Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς
Θέτιδος 4, 11528  Αθήνα
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο