Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση LuxLeaks έπραξαν σωστά και δε θα έπρεπε να καταδικαστούν

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2017. Η Διεθνής Διαφάνεια, η παγκόσμια Οργάνωση κατά της διαφθοράς καταδικάζει τη δικαστική απόφαση, η οποία έκρινε ενόχους τους Antoine Deltour και Raphaël Halet, τους δύο whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) που απεκάλυψαν μυστικές φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των Αρχών του Λουξεμβούργου και των πολυεθνικών, μιας υπόθεσης γνωστής ως «LuxLeaks».
Η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε επί της έφεσης κατά της από 16ης Ιουνίου 2016 απόφασης η οποία είχε καταδικάσει τότε τον Antoine Deltour σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή και οικονομική ποινή 1.500 Ευρώ, και τον Halet σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή και 1.000 Ευρώ. Η εν λόγω έφεση ασκήθηκε τόσο από τους Deltour και Halet όσο και από τον Εισαγγελέα του Λουξεμβούργου. Η πρόσφατη απόφαση επικύρωσε την απαλλαγή του Edouard Perrin, του δημοσιογράφου που πρώτος δημοσίευσε την υπόθεση LuxLeaks, αλλά δε θα έπρεπε να είχε καν κατηγορηθεί.
Οι αποκαλύψεις της υπόθεσης LuxLeaks έφεραν στην επιφάνεια το θέμα της φοροαποφυγής των εταιριών και οδήγησαν σε προσπάθειες επίτευξης μεγαλύτερης διαφάνειας στη φορολογία από μέρους της Κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ και την Ομάδα των 20 (G20).
«Με το να αποκαλύψουν τις ειδικές φορολογικές συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων – χρήματα που αφορούσαν φόρους που θα βοηθούσαν τους Ευρωπαίους πολίτες – ο Antoine Deltour και ο Raphaël Halet έδειξαν μεγάλη γενναιότητα. Έδρασαν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, και χωρίς whistleblowers σαν και αυτούς δε θα βλέπαμε πραγματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», είπε η Marie Terracol, Συντονίστρια του Προγράμματος Whistleblowing στη Διεθνή Διαφάνεια.
Το whistleblowing είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποκάλυψη και την πρόληψη της παρανομίας. Όμως σε όλη την ΕΕ whistleblowers όπως ο Deltour και ο Halet συχνά αντιμετωπίζουν αντίποινα λόγω της ανεπαρκούς νομοθετικής προστασίας τους. Η Διεθνής Διαφάνεια κάνει έκκληση για την υιοθέτηση νομικών πλαισίων προστασίας των whistleblowers σε όλη την Ε.Ε. .
«Η σημερινή απόφαση είναι απογοητευτική και καταδεικνύει την ανάγκη για τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των whistleblowers σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα . Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να ανεβάσει τον πήχη και να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπ’ οψιν την προστασία αυτών που ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε η Terracol.
Ο Antoine Deltour κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1500 Ευρώ και ο Raphaël Halet κρίθηκε ένοχος με χρηματική ποινή 1000 Ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο