Ενθάρρυνση των πολιτών για ενεργό συμμετοχή τους στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς, Κώστας Μπακούρης, συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, 4 Αυγούστου, με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μπακούρης ενημερώσε τον Υπουργό για την Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» και τη Γραμμή Υποστήριξης 10190 που λειτουργεί η Οργάνωση από το Σεπτέμβριο του 2013 για την υποδοχή αναφορών από πολίτες για υποθέσεις διαφθοράς. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφρασε στον Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου και των υπηρεσιακών παραγόντων σε αυτή την προσπάθεια.
 
«Στην ουσία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν πρέπει να τα ανεχόμαστε τη διαφθορά ως κοινωνία και είναι δικό μας καθήκον -για να λειτουργεί η Δημοκρατία- να την καταγγέλλουμε», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
«Η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Ο πολίτης δεν πρέπει να φοβάται πια να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς. Μόνο με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών μπορούμε να τα ξεριζώσουμε. Και πρέπει να τα ξεριζώσουμε καθώς τέτοια φαινόμενα αδικούνε την ελληνική δημόσια διοίκηση, αδικούνε τους πολλούς έντιμους δημοσίους υπαλλήλους και στιγματίζουν συνολικά την εικόνα της χώρας μας», δήλωσε ο Υπουργός.
 
• Από το Σεπτέμβριο του 2013, που λειτουργεί η υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχουμε υποδεχθεί περισσότερες από 500 αναφορές από πολίτες, οι οποίες αφορούν, κυρίως, σε: αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα (μη απόκριση ή μη ικανοποιητική αντιμετώπιση αιτημάτων πολιτών, χαμηλή παραγωγικότητα υπαλλήλων, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών), «μαύρη» εργασία (μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, υπερωριακή εργασία χωρίς αποδοχές, μικρότερα ποσά σε συμβάσεις), έκδοση παράνομων συντάξεων και επιδομάτων, αδιαφανείς διαδικασίες διαγωνισμών (προσλήψεων ή προμηθειών) στο Δημόσιο Τομέα (κυρίως σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητο πλουτισμό και μη έκδοση αποδείξεων, καθώς και χρηματισμό δημοσίων υπαλλήλων (γιατρών, εξεταστών οδήγησης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο