Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν άμεση δράση για να σταματήσουν οι μυστικές εταιρίες

Η έρευνα για την υπόθεση των PanamaPapers ξεσκεπάζει έναν μεγάλο αριθμό κυβερνητικών αξιωματούχων που χρησιμοποιούν μυστικές εταιρίες για να κρύψουν τον πλούτο τους
Μια παγκόσμια έρευνα για τον τρόπο με τον οποίον χρησιμοποιούνται μυστικές εταιρίες από τους πλούσιους, δυνατούς και διεφθαρμένους έφερε στο φως το πώς ένα παγκόσμιο δίκτυο δικηγόρων, τραπεζιτών και άλλων επαγγελματιών κρύβουν παράνομο πλούτο. Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα υιοθετώντας νόμους που θα θέτουν εκτός νόμου τις μυστικές εταιρίες.
Τα PanamaPapers, μια μαζική διαρροή οικονομικών στοιχείων, αποκαλύπτουν  τη συμμετοχή 140 πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων σε εταιρίες offshore, συμπεριλαμβανομένων 12 πρώην και εν ενεργεία ηγετών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν περισσότερες από 214.000 offshore εταιρίες για να αποκρύψουν την ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων.
«Η έρευνα για τα PanamaPapersαποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού συστήματος, όπου τράπεζες, δικηγόροι, και άλλοι επαγγελματίες τoυ χρηματο-οικονομικού χώρου ιδρύουν μυστικές εταιρίες για να κρύψουν παράνομα χρήματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα διαφθοράς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι ηγέτες όλου του κόσμου πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να απαγορεύσουν τις μυστικές εταιρίες που τροφοδοτούν μεγάλης κλίμακας διαφθορά και επιτρέπουν στους διεφθαρμένους να επωφελούνται από παράνομο πλούτο», δήλωσε ο José Ugaz, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τις χώρες G20 να συμφωνήσουν ότι τα μητρώα καταγραφής πραγματικών δικαιούχων θα πρέπει να είναι παγκόσμια πρακτική και να επιβάλλονται κυρώσεις στους αρμόδιους φορείς που δε συμμορφώνονται με αυτήν την πρακτική. Αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες G20 αλλά επίσης έναν μεγάλο αριθμό χωρών, μικρών ή μεγάλων, όπου η δημιουργία μυστικών εταιριών είναι μια μεγάλη επιχείρηση.
«Πόσες ακόμα μαζικές διαρροές εγγράφων χρειάζεται να δουν οι ηγέτες του κόσμου για να καταλάβουν ότι η έλλειψη μητρώων καταγραφής πραγματικών δικαιούχων σε εταιρίες είναι ο λόγος που διατηρείται ζωντανή η μεγάλης κλίμακας διαφθορά;» είπε ο José Ugaz.
Η Διεθνής Διαφάνεια ζητά να δημιουργηθούν μητρώα καταγραφής πραγματικών δικαιούχων για όλες τις εταιρίες ώστενακαταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη παράνομου πλούτου σε μυστικές εταιρίες και κοινοπραξίες που χρησιμοποιούν εκπροσώπους για να καταγραφεί η ιδιοκτησία. Οι G20 έχουν υποστηρίξει μέτρα που να ενισχύουν τη διαφάνεια στο ζήτημα αυτό αλλά δεν έχουν κάνει αρκετά για να τα εφαρμόσουν.
«Καθώς περισσότερες πληροφορίες αποκαλύπτονται για το πώς ένα δίκτυο χρηματο-οικονομικών μεσολαβητών δικηγόρων, λογιστών και μεγάλων τραπεζών διευκολύνει ταυτόχρονα τη μεταφορά και την απόκρυψη παράνομου πλούτου αυτών που είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, κάνει απολύτως σαφές αυτό που πρέπει να γίνει. Όσοι διευκολύνουν εταιρίες να ιδρύουν μυστικές εταιρίες πρέπει να τιμωρούνται και οι αρμόδιοι φορείς που επιτρέπουν τη μυστικότητα πρέπει να τεθούν εκτός νόμου», δήλωσε  η ElenaPanfilova, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η Διεθνής Διαφάνεια στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας της UnmasktheCorrupt(Ξεσκέπασε τη διαφθορά,Unmaskthecorrupt.org) έχει κατονομάσει την πολιτεία Delawareτων ΗΠΑ ως έδρα χιλιάδων ανώνυμων εταιριών- κέλυφος, χάρη στους αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας, επειδή οι κανόνες που διέπουν τον εταιρικό τομέα βοηθούν ανθρώπους να αποκρύπτουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιριών.
9552210041_0ec75fa3b4_z

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο