Πιλοτικό πρόγραμμα δείχνει ότι η πρόληψη και εκπαίδευση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων

Βερολίνο, Νιόν, Φρανκφούρτη, 14 Αυγούστου 2014 – Η οργάνωση κατά της διαφθοράς «Διεθνής Διαφάνεια» (ΔΔ), η Ένωση των Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Λιγκών (Association of European Professional Football Leagues-EPFL) και η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα (DFL), συνεργάστηκαν για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο των προσυνεννοημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο. Το πρόγραμμα «Staying on Side: Πώς να σταματήσουμε τους προσυνεννοημένους αγώνες» (Staying on Side: How to Stop Match-fixing ) ήταν ένα από τα έξι πιλοτικά προγράμματα που συγχρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, περιελάμβανε εκπροσώπους από τα παραρτήματα της ΔΔ και των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών διοργανώτριων αρχών στη Γερμανία (Bundesliga), Ελλάδα (Super League), Ιταλία (Lega Serie B), Λιθουανία (μπάσκετ και ποδοσφαιρικοί σύλλογοι εκτός EPFL), Πορτογαλία (LPFP) και Ηνωμένο Βασίλειο (Premier League, Football League, Scottish Professional Football League) καθώς και τη συμμετοχή διοργανώτριων αρχών από τη Νορβηγία (Toppfotball) και την Πολωνία (Ekstraklasa) υπό τον συνολικό συντονισμό της EPFL.
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας στοιχηματικής αγοράς και των πιθανών κερδών από τα τυχερά παιχνίδια και το ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με τον στοιχηματισμό, έχουν στοχοποιήσει το ποδόσφαιρο έναντι του οργανωνένου εγκλήματος, γεγονός που θέτει κινδύνους για τους παίκτες, τα στελέχη και όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Η εμφάνιση των προσυνεννοημένων αγώνων ως σοβαρή απειλή για την ακεραιότητα του ποδοσφαίρου, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του αθλήματος.
Τους τελευταίους 18 μήνες, οι εταίροι του προγράμματος υλοποίησαν ολοκληρωμένες δράσεις πρόληψης σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συνοψίζονται σε μια έκθεση, διαθέσιμη σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, ιταλικά, λιθουανικά και πορτογαλικά).
Οι δραστηριότητες στις συμμετέχουσες χώρες κυμαίνονται από διεξαγωγή έρευνας και συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με την πρόληψη των προσυνεννοημένων αγώνων, μέχρι δημοσίευση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού. Το πρόγραμμα επίσης φιλξένησε σεμινάρια και εκδήλώσεις για διαφορετικά κοινά, όπως αθλητές, προπονητές, στελέχη, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσει για τις διαφορετικές πτυχές των προσυνεννοημένων αγώνων καθώς και τρόπους πρόληψης.
Πραγματοποιήθηκαν 46 σεμινάρια, στρογγυλά τραπέζια και άλλες εκδηλώσεις, στα οποία έλαβαν μέρος πάνω από 1.300 άτομα (παίκτες, προπονητές, στελέχη, δημοσιογράφοι, φοιτητές και άλλες ομάδες ενδιαφέροντος), ενώ το πρόγραμμα εκπαίδευσε 102 άτομα ώστε να γίνουν μελλοντικοί εκπαιδευτές.
Ένα βασικό συμπέρασμα του προγράμματος είναι ότι η ύπαρξη ενός συστήματος whistleblowing είναι ουσιαστική για όσους επιθυμούν να αναφέρουν τυχόν προσέγγιση για προκαθορισμό αγώνα ή χρειάζονται συμβουλή για το πώς να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Οι διοργανώντριες αρχές στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σκοτία, έχουν ήδη εγκαταστήσει τέτοιους μηχανισμούς ενώ άλλες αρχές, όπως η Ιταλική Serie B έχουν δεσμευτεί να τους εφαρμόσουν.
Ο Frédéric Thiriez, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Λιγκών (EPFL) τόνισε: «Η EPFL, ως η έκφραση της φωνής των ευρωπαϊκών φορέων διοργάνωσης πρωταθλημάτων, έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει όλη τη δυναμική και την επιρροή που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη διατήρηση της ακεραιότητας των πρωταθλημάτων της. Είναι τιμή μας η συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια, διότι πιστεύουμε ότι η πρόληψη και η εκπαίδευση αποτελούν βασικά μέσα για την εξάλειψη των προσυνεννοημένων αγώνων στο άθλημά μας».
Μεταξύ των μελών της EPFL, η Γερμανική Λίγκα (DFL) συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων σε αυτό το πεδίο δράσης και προσέφερε ουσιαστική στήριξη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.
Ο Christian Seifert, Γενικός Διευθυντής της DFL σχολίασε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση, ιδίως των νεαρότερων παικτών, αποτελεί βασική πτυχή της πρόληψης. Θέλουμε να υπάρξει σαφής κατανόηση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες των προσυνεννοημένων αγώνων και του εθισμού στον τζόγο για την προστασία των παικτών και την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων».
Ο Cobus de Swardt, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας, υπογράμμισε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση κατέχουν κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων. Η Διεθνής Διαφάνεια, ως οργάνωση κατά της διαφθοράς με εμπειρία στην ενδυνάμωση των ατόμων με σκοπό να αντιταχθούν στη διαφθορά, μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε όλους εκείνους που ασχολούνται με το χώρο του ποδοσφαίρου και καλούνται να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες καταστάσεις».
Το επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω διάδοση του υλικού και της εμπειρίας από το πρόγραμμα καθώς και η συνέχιση και η στήριξη της προσπάθειας για την καταπολέμηση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο και σε άλλα αθλήματα.
Μπες στο www.football-integrity.gr και παίξε μπάλα έντιμα, αποφεύγοντας παγίδες και κερδίζοντας βαθμούς.
Έκθεση Staying on Side (ελληνικά)
Έκθεση Staying On Side (αγγλικά)
Στοιχεία επικοινωνίας:
Deborah Unger, Transparency International, Manager, Rapid Response Unit
Email: press@transparency.org
T: +44 20 8960 2526
Alberto Colombo, European Professional Football Leagues (EPFL), head of marketing, media and communications
Email: alberto.colombo@epfl-europeanleagues.com
T: +41 22 088 5111
Eliane Zäh, Ηead of international PR German Football League (DFL)
T:+49 69 65005 279
E: eliane.zaeh@bundesliga.de
(Το παρόν Δελτίο Τύπου αποτελεί μετάφραση από τα αγγλικά. Για να δείτε το πρωτότυπο ΔΤ πιέστε εδώ)
EU-flag_small
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Η έκδοση αυτή απηχεί αποκλειστικά τις απόψεις του συγγραφέα και η ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνη για την οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο