Υπάλληλος κλήθηκε να απολογηθεί επειδή κατήγγειλε κακοτεχνίες δημόσιας εργολαβίας

Αθήνα, 12 Μαΐου 2014. Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς (ΔΔ-Ε) παρεμβαίνει σε υπόθεση καταγγελλόμενων κακοτεχνιών στις εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού ναού Παναγίας Χιλιαδού στην Εύβοια. Υπάλληλος της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπως κατήγγειλε στην Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» της Οργάνωσης για την καταγραφή υποθέσεων διαφθοράς, έχει κληθεί να απολογηθεί τρεις φορές επειδή… τόλμησε να απευθυνθεί με αναφορές και να καταγγείλει φαινόμενα που σχετίζονται με την εκτέλεση της σχετικής εργολαβίας.
Με επιστολή μας στις 7 Μαΐου 2014 προς τη διεύθυνση της Υπηρεσίας, η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι όταν καταγγέλλονται ανάλογα φαινόμενα από υπαλλήλους, οι υπηρεσίες πρέπει πρώτα να εξετάζουν τη βασιμότητα των όσων τους καταγγέλλονται και μετά, μόνο εάν αποδεικνύεται ότι δεν είναι βάσιμα, να ελέγχουν τους καταγγέλλοντες.
«Οι υπάλληλοι πρέπει να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν περιστατικά που εντοπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς να ανησυχούν για πιθανά αντίποινα εντός ή εκτός υπηρεσίας»,επισημαίνει ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν δυσμενή μεταχείριση επειδή άσκησαν ατομικά δικαιώματά τους, όπως αυτό της ελευθερίας της έκφρασης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η υποβολή αναφορών στην ιεραρχία. Η κλήση σε απολογία ενός υπαλλήλου που ασκεί το συγκεκριμένο συνταγματικό δικαίωμα συνιστά πιθανή παρενόχλησή του, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχομένως από άσκηση καθηκόντων που το Δίκαιό μας αναγνωρίζει για κάθε υπεύθυνο πολίτη».
Στο πλαίσιο αυτό η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς ζητά από τη Διεύθυνση της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να ενημερωθεί:
– για την εξέλιξη της υπόθεσης, τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Υπηρεσία για την αποκατάσταση του ιερού ναού μετά τα καταγγελλόμενα που απασχόλησαν και τον τοπικό Τύπο
– για τα μέτρα που θα λάβει η Υπηρεσία ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του υπαλλήλου να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς να αντιμετωπίζει μεταχείριση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τον αποθαρρύνει από την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.
H αρχική απάντηση της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που λάβαμε στις 12 Μαΐου 2014, ενημερώνει ότι για το θέμα διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η ΔΔ-Ε ωστόσο υπογραμμίζει ότι η Υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην εξέταση των όσων καταγγέλονται από τους υπολλήλους και όχι στην κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι με την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4254/2014, ορίστηκαν νέες εγγυήσεις με σκοπό οι πολίτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν περιστατικά που εντοπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς η ανησυχία για αντίποινα και ποινικές διώξεις αποτελεί μέχρι σήμερα τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για τους πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, ο νόμος παρεμβαίνει ώστε να απαγορεύσει ακόμη και την κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών για τις περιπτώσεις που δημόσιος υπάλληλος έχει χαρακτηρισθεί «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος».
========================================
Η «Διαφάνεια Τώρα!» είναι μια Υπηρεσία της Διεθνούς Διαφάνειας που λειτουργεί στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2013 με σκοπό την υποδοχή καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς. Η Υπηρεσία λειτουργεί τη Γραμμή Υποστήριξης 101 90* με την υποστήριξη νομικής ομάδας και τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών, έχοντας στόχο την παροχή ενημέρωσης και καθοδήγησης σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς. Σκοπός είναι η συνδρομή για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η διαφθορά, ο εντοπισμός φορέων/υπηρεσιών ευάλωτων στη διαφθορά και η προώθηση συστημικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.transparency.gr/diafaneiatora/
* Δείτε την επιστολή της ΔΔ-Ε και την απάντηση της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Επιστολή 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων_for press release
Απάντηση 23η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
* Δείτε τις νέες διατάξεις και διαδικασίες για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν σοβαρές πράξεις διαφθοράς και αναλυτικά τις εγγυήσεις που παρέχονται: https://www.transparency.gr/nomiki-prostasia-whistleblowres/
Στοιχεία επικοινωνίας: Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, sioannou@transparency.gr,
τηλ. 210 7224940/ 6937 25 1997
*H Forthnet είναι Χορηγός της Γραμμής Υποστήριξης 101 90
EU-flag_small
Η Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος Πρόληψης & Καταπολέμησης του Εγκλήματος – Ευρωπαϊκή Επιτροπή , Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο του υλικού αυτού έχει ο συντάκτη του και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο