Σπάμε τη σιωπή: μαζί με τους πολίτες ενάντια στη διαφθορά

«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμουν σε απόγνωση. Όταν ήρθα σε επαφή με τη Διεθνή Διαφάνεια, τα πάντα άλλαξαν. Βρήκα ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να με ενθαρρύνουν και να στηρίξουν τις προσπάθειές μου να έρθει στο φως η αλήθεια. Εδώ μου πρόσφεραν την ενημέρωση που χρειαζόμουν αλλά και ψυχολογική υποστήριξη. Με απεριόριστη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη…»

Κύριος Κ., whistleblower, Ελλάδα

Η νέα μας Έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα, δείχνει πώς τα Συμβουλευτικά Κέντρα μας παρέχουν ενημέρωση, υποστήριξη και βοήθεια στα θύματα και τους μάρτυρες της διαφθοράς.
Υπάρχουν πολλά εμπόδια που αποτρέπουν τα άτομα από το να μιλήσουν ανοιχτά. Η εμπιστοσύνη του κοινού στην ικανότητα των θεσμών να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά είναι χαμηλή και τα κανάλια αναφοράς είναι συχνά ασαφή ή αναξιόπιστα. Οι νόμοι που προστατεύουν τους whistleblowers -τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος- εφαρμόζονται ελλιπώς ή είναι ανύπαρκτοι και οι πολίτες συχνά δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους αλλά και πώς μπορούν να τα ασκήσουν αποτελεσματικά.
Η έκθεση αυτή παρέχει παραδείγματα για το πώς στη Διεθνή Διαφάνεια συνεργαστήκαμε με πολίτες για να αμφισβητήσουμε από κοινού την παραδοχή πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τη διαφθορά. Αντλώντας κυρίως από την εμπειρία 7 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο), που συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πάνω από 60 χώρες με σκοπό να ενδυναμώσουν τους πολίτες τους να μιλήσουν ενάντια στη διαφθορά, εστιάζουμε κυρίως στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τους πολίτες για να σπάσει ο κύκλος της διαφθοράς.
– Διαβάστε ανθρώπινες ιστορίες whistleblowers από διαφορετικές χώρες που αναμετρήθηκαν με τη διαφθορά στο σύνδεσμο:
https://www.transparency.org/news/feature/speaking_up_safely_against_corruption_in_europe
– Δείτε αναλυτικά την έκθεση στο σύνδεσμο:
http://www.transparency.org/whatwedo/publication/speak_up_empowering_citizens_against_corruption

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο