Συμμετοχή της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος στην Περιφερειακή Συνάντηση Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην Πράγα

Στις 20-22 Οκτωβρίου 2026, εκπρόσωποι από 38 εθνικά παραρτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας συναντήθηκαν στην Πράγα, στο πλαίσιο της Περιφερειακής Συνάντησης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερα από 40 μέλη του οργανισμού, καθώς και εκπρόσωποι της Γραμματείας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Διαφάνειας, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τον συντονισμό των δράσεών τους απέναντι σε κοινά ζητήματα διαφθοράς.

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στην εξέταση κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, η προστασία του χώρου δράσης της κοινωνίας των πολιτών και η οργανωτική βιωσιμότητα των εθνικών παραρτημάτων. Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού των παρεμβάσεων συνηγορίας, ώστε οι οργανώσεις να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα κοινά προβλήματα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, Δρ. Άγγελος Κασκάνης, συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε ζητήματα επιχειρηματικής ακεραιότητας. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο David Martinez από τη Διεθνή Διαφάνεια Ισπανίας και ο Salvator Cusimano από τη Διεθνή Διαφάνεια Καναδά.

Οι ομιλητές εξέτασαν τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη για τις επιχειρήσεις, καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση. Η συζήτηση επεκτάθηκε στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με έμφαση στην ανάγκη διασφάλισης της ακεραιότητας κατά τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Εξετάστηκαν, επίσης, περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα που αφορούν μεγάλες επενδύσεις, με αναφορά στη σημασία της διαφάνειας και της υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής.

Η συμμετοχή της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος στη συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με άλλα εθνικά παραρτήματα για ζητήματα κράτους δικαίου, ανοικτής διακυβέρνησης, καθώς και ενημέρωσης για τις προσεγγίσεις που αναπτύσσονται σε διαφορετικά εθνικά περιβάλλοντα.

 

 

Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς

Τηλ. 210 7224940

e-mail: tihellas@otenet.gr

www.transparency.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο