Νομική προστασία στους πολίτες που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς

Αθήνα, 16 Απριλίου 2014. Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) χαιρετίζει, ως ένα πρώτο βήμα για τη θέσπιση ολοκληρωμένης νομοθεσίας whistleblowing στην Ελλάδα, τις νέες διατάξεις και διαδικασίες για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν σοβαρές πράξεις διαφθοράς.
Με τον Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α’85/7.4.2014) ορίστηκαν νέες εγγυήσεις με σκοπό την ενθάρρυνση της υπεύθυνης παροχής πληροφοριών στις αρμόδιες αρχές, καθώς η ανησυχία για αντίποινα και ποινικές διώξεις αποτελεί μέχρι σήμερα τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για τους πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα νέα μέτρα που θεσπίστηκαν για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος: προστασία από ποινικές διώξεις εναντίον τους μετά από μήνυση ή έγκληση για τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου ή των προσωπικών δεδομένων και υπαγωγή στις διατάξεις προστασίας μαρτύρων (φύλαξη, απόκρυψη των προσωπικών τους στοιχείων κατά τη διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας, μεταβολή των στοιχείων της ταυτότητάς τους κλπ). Για πρόσωπα που εργάζονται στον Δημόσιο τομέα και προχωρούν στην καταγγελία της διαφθοράς, ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: δεν απολύονται, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία ή τιμωρία, δεν εξαιρούνται από τη διαδικασία προαγωγής, δεν υφίστανται δυσμενή διακριτική μεταχείριση κλπ.
Η διαφθορά είναι ένα έγκλημα που κατά κύριο λόγο διαπράττεται στο σκοτάδι –συνήθως το αποδεχόμαστε ως συνήθη πρακτική και φοβόμαστε να αμφισβητήσουμε αν είναι λάθος ή σωστό, να προβληματιστούμε αν πρέπει να το καταγγείλουμε ή αν θα συνεχίσουμε να το αποδεχόμαστε παρ’ όλες τις ολέθριες, για τη ζωή μας, συνέπειες. «Ο φόβος για αντίποινα και πιθανές νομικές συνέπειες, αποδεικνύεται ότι αποτρέπει τους πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, να καταγγείλουν το περιστατικό», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, Κώστας Μπακούρης και συνεχίζει: «Κι αυτό είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας από τη λειτουργία της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» που προσφέρει δωρεάν καθοδήγηση σε πολίτες που επιθυμούν να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς. Στις περισσότερες από 500 αναφορές που έχουμε δεχθεί σε διάστημα έξι μηνών, ο φόβος των αντιποίνων είναι κυρίαρχος».
Από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, άνθρωποι που επικοινωνούν με την Οργάνωση δηλώνουν ότι γνωρίζουν, έχουν δει ή έχουν ακούσει για φαινόμενα διαφθοράς στην καθημερινότητά τους ή στο χώρο εργασίας τους αλλά φοβούνται να ακολουθήσουν την προτροπή της Διεθνούς Διαφάνειας και να απευθυνθούν στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς -πολλές φορές ακόμα και όταν υπάρχει η δυνατότητα της ανώνυμης καταγγελίας- καθώς αισθάνονται ευάλωτοι απέναντι σε σημαντικούς κινδύνους όπως η απώλεια της εργασίας τους, η εμπλοκή τους σε δικαστικές διαμάχες, η κοινωνική κατακραυγή ή ακόμη και η απειλή κατά της ζωής τους.
Η ΔΔ-Ε με την μελέτη «Εναλλακτική στη Σιωπή: Αποτελεσματικότερη προστασία και υποστήριξη των whistleblowers στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σε πρώτη δημόσια εκδήλωση τον Απρίλιο του 2013 και προωθήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και μέλη της αρμόδιας Νομοπαρασκευαστική Επιτροπής, ανέδειξε τη σπουδαιότητα του θεσμού του whistleblowing για την πάταξη της διαφθοράς, καθώς και την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου στη χώρα μας.
Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την νομοθετική θέσπιση του θεσμού του whistleblowing στην Ελλάδα. «Αυτό που έχουμε προτείνει ως Διεθνής Διαφάνεια και ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο και διακριτό νομικό πλαίσιο για τη θωράκιση των ανθρώπων που αποκαλύπτουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να βασίζεται στις κατευθυντήριες αρχές που έχουμε ήδη θέσει στη διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέρχονται από διεθνείς και βέλτιστες πρακτικές. Είναι για εμάς μόνο η αρχή για ν’ ακολουθήσουν ακόμα πιο γενναίες αποφάσεις για την παροχή μεγαλύτερης προστασίας προς τους πολίτες που τολμούν να αναμετρηθούν με τη διαφθορά», τονίζει ο Κ. Μπακούρης. «
Πρέπει καθένας από εμάς να αντιληφθεί ότι η αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς αποτελεί πράξη θάρρους και ευσυνειδησίας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προδοσία. Τελικά, οι κοινωνίες, οι θεσμοί και οι πολίτες χάνουν όταν δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να υψώσει τη φωνή του ενάντια στη διαφθορά».
Μαρτυρίες που προέρχονται από whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) αποτελούν ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για υποθέσεις διαφθοράς και ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμησή της. Από την αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέχρι την παροχή πληροφοριών για εγκληματικές πρακτικές, οι whistleblowers διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην διάσωση πόρων, ακόμη και ανθρωπίνων ζωών.

                Δείτε τις νέες διατάξεις και διαδικασίες για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν σοβαρές πράξεις διαφθοράς και αναλυτικά τις εγγυήσεις που παρέχονται.

ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ_ WHISTLEBLOWING

                        Στοιχεία επικοινωνίας: Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, sioannou@transparency.gr, τηλ. 210 7224940/ 6937 25 1997

Σεμινάρια Έντιμης Συμπεριφοράς σε Πλατανιά, ΟΦΗ & Εργοτέλη

Τα σεμινάρια για τους νεαρούς παίκτες των ομάδων υποδομής Κ17 & Κ20 συνεχίζονται από τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάδος και τη Super League, αυτή τη φορά με επισκέψεις στις ΠΑΕ Πλατανιάς, ΟΦΗ και Εργοτέλης στην Κρήτη, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Έντιμη Συμπεριφορά στο Ποδόσφαιρο: Η ομάδα σου. Η καριέρα σου. Η ευθύνη σου!».
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δράσεων πρόληψης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης κυρίως της νέας ποδοσφαιρικής γενιάς απέναντι στους κινδύνους του παράνομου στοιχήματος και του εθισμού στον τζόγο, μέσα από την αξιοποίηση ειδικά διαμορφωμένου εκπαιδευτικού υλικού και τη συζήτηση γύρω από πραγματικά γεγονότα. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου προσφέρθηκε πληροφοριακό υλικό στους παίκτες και ένας εκπαιδευτικός οδηγός στους προπονητές. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα συνεχιστούν με επισκέψεις και στις υπόλοιπες ΠΑΕ το επόμενο διάστημα.
Σημείωση για τα ΜΜΕ: Το Πρόγραμμα «Έντιμη Συμπεριφορά στο Ποδόσφαιρο: Η ομάδα σου. Η καριέρα σου. Η ευθύνη σου!», υλοποιείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο: «Staying on Side», στο οποίο συμμετέχουν έξι παραρτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας σε Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Λιθουανία και Πορτογαλία, υπό τον συντονισμό της Γραμματείας της Διεθνούς Διαφάνειας σε συνεργασία με την European Professional Football Leagues (EPFL) και την German Football League (DFL).
eu-flag Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Πολιτισμού.

Απάντηση στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αθήνα, 9 Απριλίου 2013. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπου, φέρουν τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάδος (ΔΔ-Ε), σύμφωνα με θέσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να κάνει χρήση χάρτη στην ιστοσελίδα της με αναφορά στην ονομασία «Μακεδονία».Παράλληλα, η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φέρεται να ζητά από την Οργάνωση να παρέμβει ώστε να αλλάξει η ονομασία του παραρτήματος της γείτονος χώρας σε «Διεθνή Διαφάνεια-FYROM».
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις η ΔΔ-Ε επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματός της «Διαφάνεια Τώρα!», που λειτουργεί στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2013, είναι εκτός από την υποστήριξη των πολιτών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσω καταγγελίας, η χαρτογράφηση των σημείων όπου ευδοκιμεί η διαφθορά στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε μία εξειδικευμένη ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία αποτυπώνει το «γεωγραφικό στίγμα» της διαφθοράς σε ένα χάρτη. Πρόκειται για ένα διαδραστικό, online παγκόσμιο χάρτη (Google map) στον οποίο οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από την εταιρία διαχείρισης και όχι από τους εκάστοτε χρήστες –όπως είναι η Οργάνωσή μας.
Η αλλαγή της ονομασίας μίας χώρας σε ένα δημόσιο online χάρτη, όπου ο εκάστοτε χρήστης δεν διατηρεί κανένα δικαίωμα παρέμβασης, ξεπερνά το ρόλο και τις αρμοδιότητες μιας οργάνωσης, όπως η ΔΔ-Ε. Η λήψη πρωτοβουλιών και ενεργειών έγκειται κατά συνέπεια, σε ανώτερα θεσμικά όργανα που διατηρούν τη δικαιοδοσία παρέμβασης όταν κρίνουν ότι θίγονται θέματα εθνικής σημασίας. Το ερώτημα επομένως προς την Google για τη χρήση του συγκεκριμένου δημόσιου χάρτη, οφείλει να θέσει η κυβέρνηση.
Τέλος, αναφορικά με την ονομασία της Διεθνούς Διαφάνειας της γείτονος χώρας, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά προς τη Γραμματεία της παγκόσμιας Οργάνωσης, ζητώντας τη δική της δέσμευση για χρήση της διεθνούς ονομασίας της χώρας, όπως ρητά ορίζεται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Στοιχεία επικοινωνίας
Σοφία Ιωάννου,Υπεύθυνη Επικοινωνίας, τηλ. 210 722 4940/ 6937 251997,                                       email: sioannou@transparency.gr

Πλήγμα δέχονται τα φακελάκια στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης

Αθήνα, 3 Απριλίου 2014

Πλήγμα δέχονται τα φακελάκια στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης
Παρουσίαση της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα 2013

Η νέα έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα κατά το έτος 2013 καταδεικνύει ότι το μέγεθος της εγχώριας (μικρο)διαφθοράς συρρικνώθηκε σημαντικά τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών ετών, από το 2010 και μετά. Έτσι, το 2013 παρατηρείται μείωση κατά 15,1% σε σύγκριση με το 2012 (αντίστοιχα η μείωση σε σύγκριση με το 2011 ήταν 15,7%).
Πιο αναλυτικά :
1) Τα περιστατικά διαφθοράς εξακολουθούν και το 2013 να προέρχονται, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον Δημόσιο Τομέα και πιο συγκεκριμένα το 76,7% έναντι 72,9% που ήταν το 2012.
2) Στο Δημόσιο Τομέα καταγράφεται μια σταθεροποίηση των χρηματικών ποσών της διαφθοράς, ενώ στον Ιδιωτικό Τομέα παρατηρείται ελαφρά μείωση (όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα).
Η συνολική (μικρο)διαφθορά υπολογίζεται σε 389 εκατ. ευρώ το 2013, συγκριτικά με τα 475 εκατ. ευρώ το 2012. Εμφανίζει δηλαδή μείωση 86 εκατ. ευρώ.
Ζητηθέντα και δοθέντα ποσά
Για το 2013 τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον Ιδιωτικό Τομέα καταγράφεται υψηλό ποσοστό ερωτηθέντων που αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ζητηθέντα ποσά.
Συγκεκριμένα, 29,6% των ερωτηθέντων αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ποσά που ζητήθηκαν στον Δημόσιο Τομέα και 33% στον Ιδιωτικό Τομέα.
Αιτία για την άρνηση είναι αφενός η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών στη χώρα, αλλά οπωσδήποτε και η αυξανόμενη κοινωνική αναγνώριση του προβλήματος της διαφθοράς.
Και φέτος οι ερωτώμενοι εκλαμβάνουν την μη έκδοση αποδείξεων στις συναλλαγές τους ως φαινόμενο διαφθοράς.
Διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα
Στο Δημόσιο Τομέα οι υπηρεσίες που διατηρούν για ακόμη μια χρονιά την πρωτιά της διαφθοράς είναι :
1. Τα Νοσοκομεία
2. Οι Εφορίες
3. Οι Πολεοδομίες
Η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των περιστατικών διαφθοράς που αφορούν στα Νοσοκομεία (+5%), ενώ αντίθετα στις Εφορίες και τις Πολεοδομίες σημείωσαν μείωση (-1,2% & -2,8% αντίστοιχα).
Διαφθορά στον Ιδιωτικό Τομέα
Σε αντίθεση με το Δημόσιο Τομέα, παρατηρείται μείωση του μέσου όρου των χρηματικών ποσών της διαφθοράς (από 1.442 ευρώ το 2012 σε 1.333 ευρώ το 2013). Οι επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας, ο κλάδος του αυτοκινήτου, ο δικηγορικός κλάδος και ο τομέας των κατασκευών είναι οι τομείς με τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς.
Η γεωγραφική κατανομή της διαφθοράς
Σύμφωνα με την έρευνα τα υψηλότερα ποσοστά περιστατικών συνολικής διαφθοράς εντοπίζονται:
1. Στην περιφέρεια Αττικής (κατά κύριο λόγο στην Περιοχή της Αθήνας)
2. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου
3. Στην περιφέρεια Ηπείρου
Το προφίλ των θυμάτων της διαφθοράς
Η έρευνα καταδεικνύει ότι σε σημαντικό βαθμό τα θύματα φαινομένων διαφθοράς είναι άνδρες (25%) ηλικίας 45-54 ετών, ανώτερης εκπαίδευσης και είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες.
New Picture (1)
*Ενδεικτικά στοιχεία λόγω μικρών αριθμητικών βάσεων
Ταυτότητα της έρευνας
Φέτος συμπληρώνονται επτά χρόνια εκπόνησης της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα (από το 2007), η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό. Η φετινή έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε δώδεκα κύματα στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας με δομημένο ερωτηματολόγιο και το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται στα 12.108 άτομα. Η συγκριτική ανάλυση και διαχρονική αξιολόγηση των δεδομένων αποδεικνύει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της έρευνας και την καθιστά ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο. Η Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα 2013 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Διενέργεια Ολοκληρωμένης Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά» που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» του ΕΣΠΑ.
Δείτε συνημμένη την παρουσίασης της Public Issue.
Παρουσίαση Γ.Μαυρή
Press Conference Presentation NSCG-2013
New Picture (6)New Picture (1)

Μετάβαση στο περιεχόμενο